Alla som jobbar i Europa ska kunna leva på sin lön och vi ska kunna jobba på lika villkor. Därför ska vi samla in en miljon namn för Fair Transport Europe.

Fair Transport Europe är en folkomröstning som olika Transportfack i Europa har startat mot social dumpning. För att EU-kommissionen ska kunna ta upp frågan krävs 1 miljon röster. Så det är en hård match att gå.

Varför ska vi skriva under detta då?

Jo, för att alla som jobbar i Europa ska kunna leva på sin lön och vi ska kunna jobba på lika villkor. Kan det inte sättas stopp för detta utnyttjande av arbetskraft i låglöneländer kommer länderna där vi har bättre villkor att stanna av. Det är inte meningen att vi i dagens Sverige ska ha företag som utnyttjar detta system bara för att kunna roffa åt sig rejäl vinst till sig själv och aktieägarna på andra människors bekostnad.

Gruvstrejken 1969 var en vild strejk som facket ville stoppa men som på grund av arbetarnas usla villkor i gruvorna ändå blev av. Under gruvstrejken var det inte så mycket pengarna man strejkade för, utan för människovärde, arbetsmiljö och solidaritet.

Nu är FTE inte en strejk, men ännu i dag har vi arbetstagare från andra delar av Europa som jobbar under slavliknande förhållanden i Sverige.

Så även om gruvarbetarna en gång i tiden vann och fick tillbaka sitt människovärde så har vi andra arbetstagare som får kämpa i vårt land. Vi ska visa att vi är ett föregångsland och att vi står för schyssta villkor och solidaritet.

Jimmy Ovesson, studie/ungdomsansvarig, Transport avd. 51

Här kan man skriva på i fall man vill stödja kampanjen.