Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Strider rasar på flera fronter i närheten av den syriska staden Aleppo, i en upptrappning som riskerar att äventyra den sju veckor långa vapenvilan.
Minst 30 000 människor har tvingats fly efter de eskalerande striderna, enligt Human Rights Watch (HRW).

Många av de flyende är människor som bott i tillfälliga läger längs gränsen till Turkiet, och som tvingats ta sig mot andra läger eller näraliggande byar efter strider mellan extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och rebellgrupper, enligt människorättsorganisationen.

HRW uppmanar Turkiet att släppa in dem. Men i stället för att hjälpa dem ska turkiska gränsvakter ha öppnat eld mot några grupper som närmat sig gränsen.

– Medan civila flyr IS svarar Turkiet med skarp ammunition i stället för medlidande, säger Gerry Simpson, researcher vid HRW.

FN noterar att omkring 23 000 människor tvingats fly den senaste IS-offensiven i norra Syrien.

Samtidigt rasar strider mellan regimstyrkor och jihadistrebeller på två fronter, uppger det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Armén försöker återta ett strategiskt område norr om staden Aleppo som intogs av IS på torsdagen, medan regimstyrkor och miliser lojala med dem strider mot al-Qaida-anknutna al-Nusra i norra Aleppoprovinsen.

al-Nusra och IS omfattas inte av den nästan sju veckor långa vapenvilan i Syrien. Men regeringsoffensiven kring Aleppo, backad av ryska flygvapnet, väcker trots det oro för att överenskommelsen ska spricka. Olika gruppers territorium i Syrien överlappar varandra och på en del håll strider rebellgrupper på samma sida som al-Nusra, eller påverkas av regimens attacker.

Vapenvilan har totalt sett lett till minskat våld för första gången under den fem år långa konflikten. Representanter för den syriska regimen väntas anlända till Gèneve på fredagen för nästa runda av fredssamtal, som syftar till att få ett slut på det fem år långa krig som skördat över 270 000 liv och tvingat hälften av befolkningen på flykt.

 

LÄS MER: Miljonstad hotas av belägring

TT

Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig. Fler än 270 000 människoliv har krävts och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Flera fredsinitiativ och försök till politiska processer har sjösatts utan att lyckas. FN-sändebuden Kofi Annan och Lakhdar Brahimi gav upp sina försök att medla. Den svåra posten innehas nu av den svensk-italienska diplomatveteranen Staffan de Mistura. Den 18 december antog FN:s säkerhetsråd enigt resolution 2254. Den stakar ut en vägkarta för en fredsprocess i Syrien och förordar vapenvila, förhandlingar mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, utarbetande av en ny författning samt att FN-övervakade val hålls 2017. Situationen kompliceras av att jihadistgruppen Islamiska staten (IS) är aktiv i Syrien. Den våldsamma gruppen strider för att införa en egen stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islamisk lag, men har väckt avsky bland muslimer världen över.