a1445231362dd19d_org-2

Torbjörn Hagelin. Foto: Press

Strejken handlar inte officiellt om ett försvar av ackordslönerna, men frågan dyker hela tiden upp i kommentarerna. Och den lär dyka upp i nästa avtalsrörelse, tror Byggnads förbundsledning. – Strejken är en investering för det, säger avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

LÄS OCKSÅ Ingen fara på taket med ackord

Inför avtalsrörelsen laddade Sveriges Byggindustrier sin hemsida med dokument som innehöll ordet tvångsackord. Och arbetsgivarna skickade ut en ström av debattartiklar med ordet centralt placerat.

– Låt oss lämna det ålderdomliga ackordstvånget bakom oss, skrev en företrädare.
– Man är tvungen att förhandla om prestationslön med en ombudsman i facket, klagade en annan.

– Ackordslönerna befäster en machokultur i branschen, påstår en tredje.
– Ett tvångsackord är som en Ferrari, det är dyrt och svårt och passar inte alla företag, sa en fjärde.

Arbetsgivarnas tuffa start på avtalsrörelsen hade målet att knäcka ackordslönerna och ge alla på bygget ”rätt till en fast månadslön”. För medlemmarna i Byggnads ger ackordet ofta bra löner och inflytande över hur arbetet ska utföras. Så ser den andra sidan av myntet ut.

– Våra medlemmar är totalförbannade, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.
– De vet att det inte finns något tvångsackord. Däremot vill arbetsgivarna införa tvångsmånadslön.

När Byggnads förra lördagen sa nej till medlarnas avtalsförslag fanns fortfarande ackorden med bland frågorna i fokus. Även om den sedan inte finns med bland motiven bakom strejkvarslet kommer frågan ständigt upp i kommentarerna till konflikten.

Både ledning och strejkande medlemmar återkommer till den.

– Och för ackordslönen. Ackordslönen skapar delaktighet och engagemang i arbetet. Den är vår morot, säger strejkvakten Lars Aspenberg till Arbetet när han talar om varför han lagt ner arbetet.

Avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är övertygad om att arbetsgivarna tar upp ackorden även i nästa avtalsrörelse. Arbetsgivarnas strategi är att driva sina hjärtefrågor långsiktigt när de är övertygade.

– Jag är 100-procentigt säker på att de nästa år ger sig på den här frågan igen. Därför måste vi investera för det. Vi vill på något sätt säkra upp. Ända sedan vi bytte yrkanden den 22 februari har vi sagt att den dörren är stängd.

LÄS OCKSÅ

12 000 medarbetare spegellockoutas

”Väl värt att strejka”

1 600 byggjobbare tas ut i strejk

Strejken närmar sig för Byggnads

Byggnads säger nej till medlarbild

Byggnads drar tillbaka varsel

Sveriges Byggindustrier överväger stämning

Byggnads utökar varsel

Byggnads varslar