STOCKHOLM 20141121 Magnus Pettersson (mitten) valdes till fˆrsta fˆrbundsordfˆrande, Yvonne NygÂrds valdes till andra fˆrbundsordfˆrande och Jari Visshed valdes till tredje fˆrbundsordfˆrande p Fastighets kongress Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Jari Visshed. Foto: Jessica Gow/TT

Fastighetsanställdas Förbund har gjort upp om ett nytt kollektivavtal med Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen samt anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsservice.

Uppgörelsen ger en löneökning med 590 kronor per månad. Avtalets ingångslöner höjs med samma nivå.

– Det här är det andra avtalet som tecknats inom 6F-samordningen. Jag är mycket tillfreds med att vi återigen har en uppgörelse i enlighet med LO:s och Svenskt Näringslivs rekommendation om 590 kronor, säger Fastighets tredje ordförande Jari Visshed i ett pressmeddelande.

– Den visar att 6F står bakom låglönesatsningen om 590 kronor som gjordes i rekommendationen. Vi fortsätter att förhandla på andra avtal med det som ett bra riktmärke för kommande avtal, fortsätter han.

Enligt arbetsgivarorganisationen Fastigo innebär avtalet en kostnadsökning på 2,2 procent på ett år, vilket är det samma som märket inom industrin.

– En nyhet i avtalet är att företag som saknar en lokal fackklubb nu istället kan komma överens med den enskilde medarbetaren om lönen. Denna möjlighet berör de flesta av våra företag och har tidigare saknats, säger Mona Finnström, vd för Fastigo i ett pressmeddelande.

Hon framhåller också att det nya avtalet ger tydligare regler för hur arbetsgivarna kan förlägga arbetstiden och att dess ger större möjligheter till att tillfälligt avtala om ändrade arbetstider.

Avtalet mellan Fastighets och Fastigo gäller runt 10 000 anställda.

LÄS OCKSÅ

Avtal klart för Fastighets

6F: Utspel ett steg mot LO-samordning

Johanna Wreder