Michael Moore.

Vietnam, Irak, Syrien – varför förlorar USA alla krig? Den politiska filmaktivisten Michael Moore ger sig i Where to invade next uppdraget att ”invadera” andra länder.

Som ett bevis på stöld av smarta lösningar placerar han amerikanska flaggan på fabriksgolv (där har han aldrig sett en vd förut – och en som tror på arbetares välmående!), i hem och på torg. Från Italien hämtar han betald ledighet för bröllopsresa och – gapskratt – den 13:e månadslönen.

Från Frankrike skolmåltiden (inklusive Camembert!) och en skatt bara något högre än i USA (där det mesta går till försvaret), men som ger mycket mer. Från Finland stjäls skolan, från Slovenien högskolan. Från Tyskland snos ett värdigt hanterande av arvsynden och från Norge ett förlåtande straffsystem.

Det är underhållande när Moore öppet plockar russinen ur varje lands kaka (var är flyktingfrågan, rasismen, fattiga grupper?). Han dissar sitt hemland rejält, men medan en tunisier vädjar om kulturell nyfikenhet blir slutpoängen att USA är alla idéers vagga.

Den svenska biobesökaren får sig kanske också en knäck: Har vi inget värt att stjäla längre?

Film/Dokumentär

Where to invade next

Regi: Michael Moore

Premiär 15 april