”Sköt du regeringen så sköter jag partiet.” Under sina tjugo år som partisekreterare var Sten Andersson tydlig gentemot Olof Palme: Det socialdemokratiska partiet måste stå starkt av egen kraft oavsett om det befann sig i regeringsställning eller inte.

– Som en gammal partivän till mig förklarade: Anders, partiet det är det enda vi äger. Det andra har vi bara till låns, säger skåningen Anders Karlsson, med lång erfarenhet från tunga riksdagsuppdrag.

LÄS OCKSÅ Tiden rinner iväg för socialdemokratin

 

Han menar att det var ett fatalt misstag att slå ihop riksdagskansliet och partihögkvarteret rent organisatoriskt vilket skedde under tiden partiet befann sig i opposition.

– Jag skulle vilja se en större åtskillnad mellan partiet och regeringen. Regeringen måste regera landet och kunna göra kompromisser. Partiet däremot måste vara visionärt.

Borde partisekreteraren bidra till en skarpare ideologisk debatt?
– Absolut. Absolut. Vi borde markera tydligare att vi är ett parti med visioner som står för större jämlikhet och solidaritet, säger Anders Karlsson.

En person i partiets ledning delar åsikten att en mer ideologisk diskussion måste till. Och att det är riskabelt om partiets uppfattning blir densamma som regeringens.

– Partiet måste ha en egen strategi. Den får aldrig vara synonym med en regeringsstrategi, anser vederbörande och påminner om att Sverige i dag styrs av en koalitionsregering med ministrar från både S och MP.

Ytterligare en person i samma ställning varnar för att det finns en obefogad rädsla för att partiet ska framstå som splittrat.

– Ledningen vill helst att alla ska vara med på deras förslag. Men så fungerar det ju inte.

Andra vill, liksom Anders Karlsson, tydligt skilja på partiapparat och regeringsmakt/riksdagsgrupp.

– Vi gör om samma misstag som under Göran Perssons tid; det vill säga att politikens utformning flyttar in med olika individer i regeringskansliet.

Samma person, som också tillhör partieliten, menar att det krävs rejäla tag.

– Det behövs en ny partisekreterare. Vi behöver en partiledning som är partipolitisk. Som statsråd måste du känna att dina tuffaste kritiker finns inom ditt eget parti.

LÄS OCKSÅ

S-kris del 1: Finns det ett Arbetarparti?

S-arbetsgrupper:

• Jobb och grön tillväxt.

• Kunskapsskolan.

• Invandring och etablering.

• Sjukvård med hög kvalitet.

• Politik för mindre orter och landsbygd.

• Fler bostäder.

• EU-politik.

• Ett jämlikt Sverige (här deltar Kerstin Alnebratt - gruppen ska arbeta mer övergripande).