Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Tungt beväpnad polis utanför domstolen i Bryssel. Foto: AP /Virginia Mayo

Tungt beväpnad polis utanför domstolen i Bryssel. Foto: AP /Virginia Mayo

Svenske Osama Krayem häktades i dag för terrorbrott, berättar advokaten Vincent Lurquin för TT efter dagens förhandlingar i Bryssel. Nästa förhandling sker om en månad.

Advokaten har inte haft några kontakter med svenska myndigheter. Däremot kommer han att ta kontakt med Krayems familj, som väntas komma till Bryssel nästa vecka.

23-årige Osama Krayem från Malmö greps i fredags och har formellt anklagats för terrorbrott. Han hålls i ett fängelse i Saint-Gilles.

Krayem pekas ut som den som följde med självmordsbombaren Khalid El Bakraoui ned i tunnelbanan i Bryssel den 22 mars. Belgiska åklagare misstänker även att Krayem köpte väskorna som fylldes med sprängmedel inför attentaten.

Enligt belgiska tidningen Sudinfo ska en person ha råkat höra Krayem tala i telefon på en spårvagn i Bryssel, tre dagar före attentaten.

– Vi måste förbereda tre väskor för attacken, påstås Krayem ha sagt enligt uppgifter till tidningen.

Efter attentaten ska personen ha vänt sig till polisen, varpå Krayem ska ha spårats via övervakningskameror, uppger Sudinfo.

Advokaten vill inte uttala sig om huruvida Krayem varit i tunnelbanan vid tidpunkten för dådet. Han vill inte ge några detaljer om utredningen överhuvudtaget, eller om huruvida Krayem känner någon form av skuld eller ånger.

Enligt belgiska medier ställdes totalt tolv terroranklagade inför domstol, varav sex som framträdde på det här sättet för första gången.

Utanför Justitiepalatset i Bryssel samlades många journalister vid avspärrningarna på morgonen. Inga medier släpps dock in i byggnaden under själva förhandlingarna, i vilka det ska avgöras om de misstänkta fortsatt ska hållas kvar.

Ett stort säkerhetsuppbåd finns på plats, inklusive en helikopter i luften ovanför.

Särskilt mycket information ges inte till den väntande journalistkåren, rapporterar TT:s korrespondent. Ett pressmeddelande efteråt är vad som utlovats från federala åklagarämbetet. Framträdandet som inleddes klockan 9 är närmast en formalitet.

– Med tanke på fallets omständigheter så råder det inte någon större spänning kring det, sade det federala åklagarämbetets talesman Thierry Werts i tisdags.

En gång i månaden framöver kommer de anklagade att ställas inför domare för formella beslut om fortsatt kvarhållning. Till en rättegångsstart kan det dröja minst ett år, sade Thierry Werts.

Var exakt de olika anklagade sitter fängslade har inte uppgetts, även om exempelvis Mohamed Abrini, utpekad som ”mannen i hatten”, enligt läckta uppgifter i belgiska medier sägs befinna sig i fängelset i Brysselkommunen Forest.

Khalid El Bakraoui och hans bror Ibrahim — som samtidigt sprängde ihjäl sig på Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel — påstås enligt jihadistgruppen Islamiska statens (IS) propagandamagasin ha varit ledande bakom både dåden i Bryssel och i Paris i höstas.

”De här två bröderna samlade in vapnen och sprängmedlen”, står det i det senaste numret av IS-tidningen Dabiq, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utöver Krayem ska bland andra Mohamed Abrini framträda inför domare i Bryssel. Han filmades av övervakningskameror på Zaventem-flygplatsen tillsammans med två av självmordsbombarna strax innan explosionerna den 22 mars.

Enligt uppgifter till Sudinfo nekar Abrini till all inblandning i terrordåden. ”Jag skulle inte kunna göra en fluga förnär” ska han ha sagt, enligt tidningen.

Wiktor Nummelin/TT