Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Simon Bolivars pistoler är inte gratis. Foto: Christie's via AP

Simon Bolivars pistoler är inte gratis. Foto: Christie’s via AP

Två pistoler som tillhört den latinamerikanske självständighetshjälten Simón Bolívar har sålts för 1,8 miljoner dollar (motsvarande omkring 15 miljoner kronor) på auktionshuset Christie’s i New York.

Vapnen var en present från den franska generalen och statsmannen Marquis de Lafayette som stred i den franska och amerikanska revolutionen. Han skickade pistolerna, som tillverkades av den kungliga vapensmeden vid slottet Versailles, till Bolívar 1825.

Vapnen, med detaljer i guld och silver och symboler från grekisk och romersk mytologi, såldes med tillhörande trälåda.

Bolívar föddes i en välbärgad familj i Caracas i Venezuela. Han ledde trupper som 1813 tvingade de spanska styrkorna att överlämna det område som i dag huvudsakligen utgör Venezuela. Han spelade även en avgörande roll i befrielsen av Colombia, Ecuador, Peru och Bolivia. Simón Bolívar dog 1830.

TT