Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Just när Bryssels flygplats så sakteliga öppnat igen efter terrordåden den 22 mars lamslås trafiken av en flygledarstrejk.

Kaoset på Zaventemflygplatsen har fått exempelvis tidningen Le Soirs chefredaktör att ta fram storsläggan.

”Det här landet är sin egen värsta fiende”, konstaterar Béatrice Delvaux i en ledare.

”Det här landet behöver inte längre terrorister för att spränga sig i bitar. Det håller på att göra det helt på egen hand. Har vi helt förlorat allt sunt förnuft? Är vi helt galna i det här landet, som inte bara försöker bevisa att vi inte behövs utan också att det gäller att undvika oss till varje pris?”, rasar Delvaux ilsket över strejken.

I går låg trafiken till Bryssel nere i flera timmar under kvällen. Även i dag fortsätter problemen med ett 50-tal inställda flygningar hittills. Vid 11-tiden hade man ökat kapaciteten till 20 flygningar per timme, från 15 flygningar tidigare under morgonen.

– Vi siktar på 25 flygningar senare i dag, säger en talesman för flygledarmyndigheten Belgocontrol till nyhetsbyrån Reuters.

Olika bud råder samtidigt om vem och vad som ligger bakom konflikten. Enligt Belgocontrol har flygledarfacket uppmanat sina medlemmar att sjukanmäla sig på grund av missnöje med ett avtal som skrevs under i går. Facket förnekar dock bestämt.

– Vi har inte uppmanat till något agerande som skulle kunna störa passagerare, flygbolagen eller flygplatsen, försäkrar fackchefen Maryse Meulemans enligt Le Soir.

Samtidigt fortsätter utredningen och jakten på personerna bakom både attentaten i Bryssel och attackerna i Paris i höstas. I dag släpptes tre personer som greps i södra Bryssel i går, misstänkta för kopplingar till terrordåden i Paris.

Wiktor Nummelin/TT