erik-lofgren-webbtopp

Det kommer att behövas det mångdubbla framöver, men efter ett decennium av skattesänkningar får vi lov att jubla åt tio nya välfärdsmiljarder. Den presenterade vårbudgeten är ett försiktigt och tassande steg av regeringen – men det är i rätt riktning.

Stefan Löfven sa det själv, i en intervju med Financial Times i veckan: att han upplever det som ”surrealistiskt att alla siffror går åt rätt håll” samtidigt som ”bilden allmänheten har är att landet är på väg åt fel håll”.

Den här bilden som satt sig hos gemene samhällsmedborgare, om att allt går käpprätt åt skogen, kan bara justeras på ett sätt och det är genom investeringar. Att investera i det gemensamma är att injicera framtidstro i folket.

Den nya vårbudgeten, som presenterades under onsdagen, innehåller just sådana investeringar: tio miljarder kronor är öronmärkta till kommunerna för att förbättra välfärden. En ”historisk satsning” enligt finansminister Magdalena Andersson som på presskonferensen slog fast att ”det är det som behövs nu, efter flera år av ökade klyftor”.

Under det senaste decenniet har målmedvetna skattesänkare plockat ut 140 miljarder kronor från det gemensamma och placerat dessa pengar i medelklassens privata utlandsresekassor, samtidigt som vi på sistone fått klart för oss hur ofantligt stora summor pengar som rinner ur vårt skattesystem av uppburna ekobrottslingar. Vi som tror på en stark och pålitlig välfärd för alla vill ha dessa pengar tillbaka, så snabbt som det är möjligt.

Välfärdsförespråkarna är i dag så pass tillbakatryckta i skoskaften att vi förväntas slå frivolter av lycka för varenda extramiljon till vården eller skolan eller omsorgen. Den här vårbudgeten är ingen frivolt, ingen hjulning – men ett beslutsamt vänsterpolitiskt kliv framåt.

På podiet i morse stod en finansminister som inte bara gjorde satsningar för vanliga kommunalarbetare utan hon försökte också prata så att alla skulle förstå. Hon pratade om att ”höja skatten på bank- och finanssektorn” och hon var (av något oklar anledning) väldigt tydlig med vad en stor burk Norrlands Guld skulle komma att kosta efter höjningen av alkoholskatten.

Men framför allt var hon tydlig med att regeringen nu ”pekar ut inriktningen för framtiden där samhällsbygget går före nya skattesänkningar”. De tio miljarderna som regeringen ger till kommunerna – framför allt till de kommuner som gjort mest under flyktingkrisen – kommer att höja kvaliteten och tillåta nyanställningar i vård, skola och omsorg.

De tio miljarderna ”skapar helt nya förutsättningar för att öka bemanningen i välfärden”, slog Kommunal fast på onsdagsförmiddagen. Investeringarna i välfärden är rent nödvändiga, som brandskum över en välfärd där arbetare på bland annat socialtjänsten bränner ut sig, en efter en.

I framtiden kommer dock ännu mer resurser att behöva återföras till det gemensamma. Konjunkturinstitutet har kommit fram till att om vill vi behålla kvaliteten på vår välfärd i framtiden så måste skattekvoten ganska omgående återgå till 2006 års nivå.

Det här var ett litet och relativt försiktigt steg på vägen men helt klart ett åt rätt riktning; mot en återförstärkt välfärd som finns där för den som behöver den.

LÄS OCKSÅ

Facklig ris och ros för vårbudget

Här är regeringens vårbudget

Erik Löfgren