STOCKHOLM 20160412 Lars Aspenberg och Per Thˆrnberg, strejkvakter p V‰stra Kyrkogata 13, Stockholm Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Även Byggnads går nu ut i strejk. Arbetsgivarna har ännu en gång i årets avtalsrörelse valt konfrontation och vägrat lyssna på något av de fackliga kraven. Byggnads gör i det läget vad en fackförening måste göra: man tar strid för sina medlemmar.

Byggnads krav är grundläggande och viktiga att stödja för alla oss i den fackliga rörelsen. Byggnads kräver höjda lägsta löner och respekt för kollektivavtalen. Byggnads vill få bort låglönekonkurrens och fiffel. Vi vet att i allt fler branscher konkurrerar företag genom att inte följa kollektivavtal och inte betala skatt.

Det är därför viktigt att Byggnads ställer krav på att utveckla huvudentreprenörsansvaret samt att man kräver schyssta villkor för alla och vägrar lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Svenska kollektivavtal skall självklart gälla alla på svensk arbetsmarknad! Om arbetare ställs mot arbetare är vi alla förlorare.

Vi tvingas då bjuda under varandra för att få jobb i en oändlig spiral med lägre löner mot botten. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha.

Er kamp är vår kamp! Kämpa kamrater, ni har vårt fulla stöd!

Patrik Strand, Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott