{today sort}- Picture: Name: Foto: Christoffer Hjalmarsson Scanpix Kod 7000

Therese Guovelin, HRF. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Asylsökande jobbar för slavlöner. På papperet får de praktik för att lära sig svenska, men i verkligheten utnyttjas de som svart arbetskraft, visar en granskning som radio P4 Blekinge genomfört.

I stället för praktik väntar hårt svartarbete för många asylsökande. Radio P4 Blekinge har granskat de 74 praktikintyg för asylsökande som utfärdats i Blekinge län och funnit att i minst tio fall handlar det inte om praktik utan om förtäckt svartarbete.

En man som kallar sig Ahmed berättar att han jobbar tolv timmar om dagen sex dagar i veckan på en restaurang. Han städar, diskar och gör allt arbetsgivaren ber honom om för en lön på 10 kronor och 40 öre i timmen.

– Det känns hemskt att slita  så mycket för så lite pengar, men antingen godtar jag ägarens villkor eller så har jag inget jobb alls, säger han till P4 Blekinge.

Enligt det praktikavtal som hans arbetsgivare tecknat med Migrationsverket ska han ha praktik på restaurangen och inte utföra uppgifter som den ordinarie personalen sköter. Praktiken ska vara åtta timmar om dagen fem dagar i veckan och syftet är att han ska lära sig svenska.

– Jag har inte lärt mig någon svenska här. I alla fall inte än säger han.

Ahmed säger att han känner många andra asylsökande som arbetar under liknande villkor, och att Migrationsverkets praktikintyg används för att dölja svartarbetet. Han accepterar de usla villkoren för att kunna försörja sin familj som sitter fast i ett flyktingläger utanför Europa.

Radio P4 har funnit ett tiotal fall där praktikanter utnyttjas, men få asylsökande är villiga att ställa upp på en intervju. Även om arbetet är hårt och ersättningen låg behöver de pengarna och är därför rädda för att svartarbetet ska avslöjas.

Att systemet missbrukas har även Hotell och Restaurangfacket flaggat för. Kontrollen är dålig och det ställs inga krav på att arbetsgivaren som tar emot praktikanter ska ha varken praktikplan eller kollektivavtal.

– Regelverket är undermåligt. De asylsökande är helt utlämnade till arbetsgivaren. De är i en extrem beroendesituation, säger Therese Guovelin, ordförande för HRF, i en intervju i medlemstidningen Hotellrevyn.  

Risken är stor att systemet utnyttjas av oseriösa arbetsgivare, och facket kräver därför att reglerna ses över.

– Det är risk för vilda västern. Det är inte så här vi ska välkomna folk till Sverige, säger Therese Guovelin.

HRF tycker att Arbetsförmedlingen borde sköta förmedlingen av praktiken istället för Migrationsverket. Det borde också vara krav krav på kollektivavtal och tydligare regler för praktikens innehåll, enligt facket som också vill ha insyn i vilka praktikplatser som erbjuds.