NYKlepkeWEBB

 

Mörkläggningen i spåren av de släppta panamadokumenten fortsätter. I ett pressmeddelande igår skriver Skatteverket:

Den 6 april sände Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning ett reportage som gav bilden att Skatteverket särbehandlar personer.

”Gav bilden att”? Vad menar Skatteverket? Sanningen är ju att Skatteverket de facto har särbehandlat personer i den tvättäkta verkligheten. Och till och med själva erkänt att de har särbehandlat personer. Så varför slirar Skatteverket på sanningen och skriver att tv-inslaget ”gav bilden att” särbehandling förekommer?

Halvsanningar, missledande dragningar och rena lögner har vi snabbt vant oss vid i turerna kring panamadokumenten. Nordea inledde till exempel sitt första pressmeddelande efter skandalen med orden ”Nordea tar kraftigt avstånd från skattefusk”.

I dag känns det som en rent skrattretande formulering efter att Uppdrag granskning kunnat leda i bevis att Nordea uppmuntrat och strukturerat rika personers skattebrott.

Men varför alla dessa lögner och halvsanningar mot en uppenbar verklighet? Tror de verkligen på sina egna ord?

Nej, det verkliga skälet är strukturellt. Myndigheter, stenrika skatteflyktingar och tvättäkta skurkar är i dag betydligt mer mediatränade än för något decennium sedan.

I samma sekund som de första larmrapporterna om organiserad skatteflykt strömmade ut från tv-rutan var Skatteverkets och Nordeas mediatränade kommunikatörer redan i färd med att fabricera sina mörkläggningskampanjer.

Det uppenbara ska döljas, gärna med ett insinuant ”ger sken av”, ”påstår” ”skapar en bild av” hur grava bevis det än finns. Att försöka så ett tvivel med dessa små extra ord av ifrågasättande är steg ett i mediaträning för ljusskygga.

I Skatteverkets fall räcker det alltså inte med att verkets egen generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen i tv-programmet själva berättar att Dyrssen ringde deras gemensamme bekante från Alliansåren, Frank Belfrage, för att varna honom om att hans skattefiffel höll på att granskas.

Genom den extra halva meningen, att säga att tv-programmet ”gav bilden att”, kan Skatteverkets locket-på-strateger få det att låta som om det som har hänt egentligen aldrig har hänt.

Att mörkläggningen är så tydlig från Skatteverket kan tyvärr inte tolkas på annat sätt än att sanningen inte prioriteras av Skatteverkets ledning. Och det är mycket allvarligt.

I stället lovar nu Skatteverket en utredning som ska reda ut om de verkligen särbehandlar personer eller inte. Utredningen ska ske internt men med ”externt hjälp”, som det heter.

Det känns inte tryggt.

Ungefär samma upplägg hade Karolinska Institutets första utredning om skandalkirurgen Paolo Macchiarini, den utredning som kom fram till – ingenting.

Foto: Kenny Bengtsson/TT