Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

David Cameron talar inför studenter den 7 april. I hans anteckningar står det "make no apology", be inte om ursäkt. Foto: Dan Kitwood / PA via AP

David Cameron talar inför studenter den 7 april. I hans anteckningar står det ”make no apology”, be inte om ursäkt. Foto: Dan Kitwood / PA via AP

Panama och Nederländerna lär knappast vara David Camerons favoritländer för tillfället. Storbritanniens premiärminister pressas hårt av skattesmitningsskandalen samtidigt som holländarnas nej till EU:s Ukraina-avtal ger ny kraft åt de britter som vill lämna hela EU.

Cameron får sina fiskar varma i den brittiska pressen i dag, sedan även han dragits in i avslöjandena kring advokatfirman Mossack Fonseca i Panama och dess insatser för att skapa brevlådeföretag som kan användas av skattesmitare.

”Premiärministerns 30 000 pund i skatteparadiset”, skanderar brittiska Metro på sin förstasida.

”Jag hade verkligen pengar utomlands”, skriver Daily Telegraph med fokus på verkligen.

”Cameron erkänner till slut: ja, jag tjänade på skattundvikande utlandsfonder”, förklarar The Guardian — och illustrerar med en bild på en dyster premiärminister med böjt huvud.

En liten lättnad är måhända att ökända kvällsdrakarna The Sun och Daily Mail ändå i stället ägnar större delen av sina förstasidor åt en pikant sexskandal med kändisar i trekant.

Det var i går kväll som Cameron erkände att han har tjänat pengar via den investeringsfond som hans far upprättade på Bahamas på 1980-talet. Han bedyrar dock att han inte har något att dölja.

– Jag betalade skatt på utdelningarna. . . Jag ska vara så öppen jag kan om det förflutna, nutiden och om framtiden, eftersom ärligt talat, jag har ingenting att dölja. Jag är stolt över min far och det han uträttade, den affärsverksamhet han byggde upp och allt det andra, sade Cameron i en tv-intervju.

Kritiken är ändå stark. ”Hyckleri”, säger Labours andreman Tom Watson till BBC.

– Han har inte varit helt ärlig inför det brittiska folket om sina egna finansiella arrangemang. Det skulle inte vara så allvarligt om han inte samtidigt hade läxat upp prominenta människor om deras skattearrangemang och kallat det för moraliskt fel att investera på liknande sätt. Folk gillar inte det och de kommer att kräva betydligt fler svar från David Cameron innan den här skandalen är över, säger Watson.

Panama-härvan kommer extra olägligt för Cameron just som han ska försöka få fart på stanna kvar-sidans kampanj inför Storbritanniens folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap i juni.

Att Nederländerna i onsdags sade nej till EU:s samarbetsavtal med Ukraina har fått ”lämna-EU-sidan” i Storbritannien att jubla ytterligare.

– Det här resultatet ger det brittiska folket budskapet att det är normalt och helt i sin ordning att avvisa EU och stå upp för vad som ligger i ens egets lands intresse, sade Brian Monteith från Lämna EU-kampanjen i går, enligt AFP.

Wiktor Nummelin/TT