Lena Micko. Foto: Per Knutsson/TT

Regeringen vill att landets arbetsgivare betalar en del av notan för långtidssjukskrivna. Ett förslag som ratas av SKL:s ordförande Lena Micko. – Det är fel väg att gå, säger hon.

LÄS OCKSÅ Arbetsgivare ska betala sjukskrivna

Antalet sjukskrivna ökar kraftigt och därmed även kostnaderna. Regeringen beräknar att sjukpenningen kan öka till drygt 50 miljarder kronor inom några år, närmare en fördubbling sedan 2010.

Senaste förslaget för att stoppa den negativa trenden är att arbetsgivarna ska stå för 25 procent av ersättningen efter 90 dagar. För detta ska arbetsgivarna kollektivt kompenseras genom en sänkning av arbetsgivaravgiften.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) poängterade tidigare i veckan att läget är mycket allvarligt.

– Vi kommer inte att dra oss för, från regeringens sida, att göra precis allt som krävs för att vända den här utvecklingen, sa hon på en presskonferens.

I och med att de flesta långtidssjukskrivna hittas bland kvinnodominerande yrken får förslaget störst effekt på arbetsgivare inom kommuner och landsting.

Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, gillar inte regeringens nya utspel i frågan.

– Detta har prövats tidigare och inte fungerat. Det kommer drabba den enskilde och det finns en risk för selektivitet på arbetsmarknaden, säger hon.

Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på Kommunal, är däremot försiktigt positiv till förslaget.

– Något måste göras åt de dramatiska kostnaderna även om det finns det oro för hur det drabbar de med kroniska sjukdomar eller visstidsanställningar.

Regeringen räknar med att arbetsgivarnas del för sjuklön efter dag 90 motsvarar omkring tre miljarder kronor. Sänkningen av arbetsgivaravgiften blir också tre miljarder.