Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Aktivister slogs blodiga av säkerhetsstyrkor som sattes in mot demonstranter utanför parlamentet i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Facken rasar mot en ny lag som gör det svårare att strejka.

Kring 100 demonstranter drabbade samman med kambodjanska säkerhetsstyrkor strax efter att landets parlament, måndagen den 4 april, klubbat igenom en ny lag som gör det svårare för facken att organisera sig och gå ut i strejk.

Demonstranterna bestod av fackliga aktivister som anhängare till oppositionspartiet Cambodia National Rescue Party (CNRP).

De protesterade mot lagen som regeringspartiet Cambodian People’s Party (CPP) lagt fram.

– Den nya lagen ska öka stabiliteten och leda till större investeringar, sa arbetsmarknadsministern Ith Sam Heng då lagen behandlades i parlmentet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Regeringspartiet hävdade att i slutändan kommer även arbetarna att tjäna på att fackets möjligheter att strejka inskränks.

Kambodja har en stor textilindustri som producerar kläder åt multinationella företag, bland annat svenska H&M. För landets industri handlar det om att kunna konkurrera med bland annat kinesiska företag.

Arbetsvillkoren för arbetarna är dock dåliga. Facken i landet som kämpat för att en levnadslön ska införas. Det har också kommit flera rapporter om massvimningar i textilfabrikerna där anställda har långa arbetsdagar, låga löner och bristfällig tillgång till mat och vatten.

En koalition med landets fackföreningar – Coalition of Cambodian Apparel Workers’ Democratic Union – varnar för att lagen kan användas för att upplösa de fria facken i landet.