STOCKHOLM 2011-05-05 Anne-Marie Fransson, fˆrbundsordfˆrande fˆr IT och Telecomanst‰lldas fˆrbund. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX/Kod 30513 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv)**

Foto: Tor Johnsson/TT

Sekos varsel mot tio telekomföretag kan få stora konsekvenser för företagens kunder, men även för samhället i stort, bedömer Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT- och Telekomföretagen inom Almega.

LÄS OCKSÅ Seko varslar om strejk

– Vi har ännu inte hunnit analysera varslet ordentligt, men det här kan påverka telekommunikationerna i Sverige, säger Anne-Marie Fransson. Det är ett väldigt omfattande varsel.

IT- och Telekomföretagen avvisar Sekos bild av en arbetsgivarsida som vägrar diskutera några som helst förändringar i arbetsvillkoren. Tvärtom har många frågor diskuterats, enligt Anne-Marie Fransson. Men parterna har inte kunnat enas.

– Vi var villiga att teckna ett avtal med löneökningar på 2,2 procent, och vi lade ett bud med det innehållet, fortsätter Anne-Marie Fransson. Vi erbjöd oss att höja också avtalets lägsta löner med de 2,2 procenten.

Ett av de krav som Seko tar strid för är en reglering av restiden för fälttekniker som måste resa långt till och från jobbet, ibland två-tre timmar i vardera riktningen.

– Vi anser att restiden är tillräckligt reglerad som den är, säger Anne-Marie Fransson. Restidsersättning utgår, och restiden räknas redan in i den maximala tillåtna veckoarbetstiden på 48 timmar. De anställda får alltså den vilotid de ska ha enligt EU:s regelverk.