Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Landets vodkakultur har fått dödliga konsekvenser för många ryska män. Nu vill en ny generation bryggerinördar utmana Rysslands syn på öl — och kanske även drickandet i allmänhet.

– Vi är trötta på att Ryssland ses om ett land med alkoholister. Gamla människor dricker fortfarande vodka men vi ungdomar föredrar gott kvalitetsöl, säger Pavel som tar sig ett glas på en av Moskvas många nya barer som serverar hantverksöl, till nyhetsbyrån AFP.

Den genomsnittliga livslängden för ryska män är bara 64 år, något som till stor del kan förklaras av det utbredda drickandet och tobaksbruket, enligt The Guardian.

De senaste åren har dock regeringen skärpt kontrollerna för att stävja den skenande alkoholismen och som ett resultat har ryssarna börjat skära ner på sina spritvanor.

Förra året drack den genomsnittliga ryssen 11,5 liter ren alkohol, en minskning från 13,5 liter året innan, enligt siffror från hälsodepartementet som AFP tagit del av.

 Även om konsumtionen av öl i allmänhet också är på nedgång passar mikrobryggerierna på att ta fasta på det ökade intresset hos unga ölnördar.

– Det öppnar en ny hantverksölsbar i Moskva nästan varje dag. Det finns mer än 100 mikrobryggerier i Ryssland, säger Natalia Petrova som är chefredaktör på en rysk öltidning, till AFP.

Sofia Eriksson/TT

Ryska alkoholvanor

Enligt statistik från Världshälsoorganisationen från 2010 var 51 procent av alkoholen som konsumerades i Ryssland sprit och 38 procent öl. Få väntar sig att öl ska ta över som den populäraste alkoholsorten i Ryssland, i synnerhet som den ryska regeringen förra året sänkte minimipriset på vodka på grund av den ekonomiska krisen. Men det finns också en lång tradition av hemmabryggande och det finns stor tillväxtspotential för hantverksöl tack vare det relativt överkomliga priset. Det finns också kryphål i lagen som gäller både produktion och försäljning. Många unga uppges lära sig hantverket genom filmer på Youtube. Källa: The Guardian, AFP