STOCKHOLM 20160322 Poliser ˆvervakar Arlanda flygplats i Stockholm. Efter attentaten i Bryssel fˆrst‰rker svensk polis sin n‰rvaro p svenska flygplatser. Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Staten hade rätt att ge en polis som glömt sitt tjänstevapen i omklädningsrummet en varning. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

Polisen, som är yttre befäl, var i tjänst under ett Stockholmsderby. Det som länge såg ut att vara en situation under någorlunda kontroll spårade senare under kvällen ut när supportrar hade gjort upp om att träffas på stan för att slåss. Situationen och efterspelet blev rörigt. En av hans kolleger skadade sig.

Polismannen åkte in till polishuset för att leta efter kollegan där. Han hittade inte personen och tänkte att han då lika gärna kunde byta om eftersom det enbart var möten med andra befäl som väntade. Han byter om och går iväg till mötet, men glömmer vapen och ammunition i omklädningsrummet. Klockan är runt 02.15 på natten.

02.30 hittar en kollega vapnet och ringer polismannen. Det har under tiden enbart befunnit sig poliser i omklädningsrummet som ligger innanför polishusets skalskydd (dit inga obehöriga har tillträde).

Polisen fick strax före jul förra året en disciplinpåföljd i form av en skriftlig varning för att ha glömt att låsa in vapnet. Polisförbundet överklagade detta och ärendet har nu avgjorts i Arbetsdomstolen (AD) som går på statens linje.

Domstolen medger att arbetspasset varit långt och ”utomordentligt pressande”. Men anser också att kraven är stora på poliser när det gäller att följa rutiner som gäller för vapen och ammunition även i pressade situationer. Rutinerna är att vapnet ska låsas in innan man börjar byta om. Trots den korta tiden och att vapnet låg i polishusets skalskydd anser AD att det ”inneburit en beaktansvärd risk för att vapnet skulle hamna i orätta händer”.

Polisförbundet ska stå för rättegångskostnaderna på 54 684 kronor plus ränta. Domstolens ledamöter var eniga.