STOCKHOLM 20160404 Presstr‰ff p mÂndagen med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), statsminister Stefan Lˆfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) om kommande investeringar. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på presskonferensen om satsningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen presenterar nästa vecka sin ekonomiska vårproposition. Tio miljarder kronor mer till kommuner och landsting utlovas efter en överenskommelse med Vänsterpartiet.

Enligt finansminister Magdalena Andersson så kommer de tio miljarder kronorna att initialt fördelas så att de kommuner som tagit emot många nyanlända och asylsökande får mer resurser. Andersson uppger att regeringen ska återkomma med den exakta fördelningen.

Så småningom ska de tio miljarderna fasas in i systemet för allmänna statsbidrag till kommunerna.

De tio miljarderna har varit ett krav från Vänsterpartiet i vårens budgetförhandlingar. Enligt partiets beräkningar skulle pengarna räcka till exempelvis 7 000 socialsekreterare, 8 000 förskolelärare och 8 000 undersköterskor.

Kommunerna fick i december omkring tio miljarder kronor i en engångssumma av regeringen framförallt på grund av flyktingkrisen. De pengarna kan även användas under detta år. Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson har dock krävt att de tio miljarderna ska vara en permanent höjning av statsbidragen till kommunerna och att det ska aviseras i vårpropositionen.

Statsminister Stefan Löfven uppgav nyligen att satsningar på fler anställda i den kommunala välfärden ska prioriteras i budgetförhandlingarna.