OSLO 20141124. Illustrasjonsbilde av den nye drosjeappen Uber som n har kommet til Norge. Uber er et nettverkstransportselskap som forbinder pasasjerer med sjÂf¯rer med bil til leie og ridesharing-service. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Heiko Junge/TT

Även Svea hovrätt anser att tjänsten Uberpop, privatbilister som kör människor mot betalning, är olaglig. Precis som vid tidigare domar i tingsrätten är det föraren som får ta smällen.

Den omdebatterade tjänsten Uberpop, där privatbilister kör andra personer mot betalning som sköts via en app, har fått ännu en dom emot sig. Tidigare domar har kommit i tingsrätter. Nu har Svea hovrätt, en instans högre, tagit ställning i friande dom från tingsrätt.

Det handlar om en förare som stoppats av polisen efter att ha kört flera olika personer under två dagar. Något som han medgett. I tingsrättens dom från september förra året ansåg man visserligen att han har bedrivit taxiverksamhet. Men man tog hänsyn till att föraren inte haft uppsåt.

Han hade bland annat deltagit på ett informationsmöte med Uberpop där han försökt ta reda på om det är lagligt att köra på det här sättet, och inte fått några motbevis. Och domstolen ansåg också att rättsläget kring Uberpop är oklart. Tingsrätten friade föraren.

Men Svea hovrätt anser inte att tingsrättens resonerande om uppsåt är relevant i fallet. Utan tar ställning till om han kört taxi eller bara kört andra i sin egen bil. För att det ska handla om taxitrafik ska den ha ”bedrivits yrkesmässigt” och att fordon och förare ”mot betalning har ställts till allmänhetens förfogande”.

Enligt hovrätten är omfattningen av körandet med andra i bilen avgörande. Vilket alltså två dagar och körning av tre, fyra personer anses vara. Föraren har enligt hovrätten kört yrkesmässigt enligt lagen. Och stått till allmänhetens förfogande.

Därför anser domstolen att han kört bil i taxitrafik. Den 34-årige föraren döms för olaga taxitrafik och brott mot trafiklagen. Böterna blir 50 dagsböter om 200 kronor.

LÄS OCKSÅ

Ubers tjänst krockar med svensk lag