Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Migrants get on a ferry at the port of Mytilini in the Greek island of Lesbos, Monday, April 4, 2016, during the first day of the implementation of the deal between EU and Turkey. Under the deal, migrants arriving illegally in Greece will be returned to Turkey if they do not apply for asylum or if they make an asylum claim that is rejected.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Foto: Petros Giannakouris/TT

Grekland har börjat skicka tillbaka flyktingar och migranter till Turkiet, i enlighet med det hårt kritiserade avtalet som EU träffat med Turkiet. Två båtar, med 131 migranter ombord, lämnade tidigt i morse ön Lesbos för färd mot Diliki i Turkiet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt avtalet ska Ankara ta tillbaka alla flyktingar och migranter, inklusive syrier, som tar sig in i Grekland illegalt. För varje migrant som återförs ska EU ta emot en annan syrisk flykting direkt från Turkiet.

I överenskommelsen ingår ekonomiskt stöd till Turkiet, viseringslättnader för turkiska medborgare och påskyndade förhandlingar om EU-medlemskap.

Över en miljon migranter kom till Europa över Egeiska havet förra året. Hittills i år har 150 000 personer kommit den vägen.

TT