Förra året dog 34 människor på svenska arbetsplatser. Det kunde vi läsa i tidningen Arbetet nr 10. Till detta kommer ytterligare 10 döda som tillfälligt arbetade i Sverige. Med krav om nolltolerans manifesterar LO-facken i Jämtland varje år.

Ingen dog i arbetsolycka i Jämtlands län 2015. Men vi sände alla som dött en tanke, när vi på Kollektivavtalets dag trotsade kallblåsten och regnet för att sluta upp i Ljusnanmanifestationen mot dödsolyckor på arbetsplatser. Varje år under några år nu har vi samlats bland annat Kommunal, Handels och IF Metall Ragunda kommun, i samarbete med LO facken Jämtland, för att manifestera att vi inte accepterar dödsarbetsplatsolyckor på våra arbetsplatser, det är nolltolerans som gäller.

Årets manifestation i Bispgården inleddes med tända gravljus och marschaller. Vi höll en tyst minut för att hedra dem som omkommit under arbete och samtidigt belysa arbetsmiljön på våra arbetsplatser, såväl för svenskar som tillfälligt anställda utländska arbetstagare, som också behöver synas i statistiken.

Hot och våld förekommer här som på andra platser, exempelvis på HVB-hem och skolor. Arbetsplatser som också syns i Arbetsmiljöverkets statistik, efter morden på personal på HVB hem och personlig assistent på en skola. Samhället har förändrats.

Det handlar om säkerhet i arbetet, oavsett om det gäller industrin, byggbranschen, trafiken skola eller inom vården. Det är därför så viktigt att uppmärksamma vad det finns för risker i vår arbetsmiljö och vad kan vi göra innan olyckan finns där.

Vi kommer att fortsätta ha målet nolltolerans och manifestera för detta även nästa år.

Berit Forsgård, Fackliga Rådet Ragunda, LO-facken Jämtland