Bakom VM-kulisserna i Qatar.Verkligheten bakom fotbollsfesten i Qatar 2022

Publicerat av Arbetet Global den 1 april 2016

 

Amnesty uppmanar sponsorer som Adidas och Coca-Cola att agera för att inte migrantarbetare i Qatar ska utnyttjas. En ny rapport visar att tvångsarbete och övergrepp är vanliga.

Byggandet inför fotbolls-VM 2022 är i full gång. Villkoren för migrantarbetarna på det stora Khalifa stadion är dock dåliga visar en ny rapport  Amnesty International.

– Det är ett hårt jobb. Arbetsdagarna är långa och det är hett. Strax efter att jag kom till Qatar klagade jag på arbetsförhållandena men då sa chefen att om du klagar så får det konsekvenser. Om du vill stanna i landet måste du vara tyst och jobba. Nu måste jag stanna här och arbeta, säger Deepak från Nepal som är en av arbetarna på Khalifa stadion.

Han är en av många migrantarbetare som vittna om dåliga arbetsvillkor i Amnestys senaste rapport – The ugly side of a beautiful game: Labour exploitation on a Qatar 2022 World Cup site – om Qatar.

Människorättsorganisationen har intervjuat 234 arbetare mellan perioden februari 2015 och februari 2016.

Alla som intervjuats uppger att de tagit lån för att kunna betala till rekryteringsfirmorna som vill ha mellan 4000 och 35 000 kronor för att förmedla ett arbete.

Arbetarna uppger också att då de kommit till Qatar så blev det betalde mindre än vad som utlovats. En majoritet av de intervjuade har också fått sina pass beslagtagna av arbetsgivarna.

FN-organet ILO, globala byggfacket BWI och svenska Byggnads och flera andra organisationer har under flera år uppmärksammat att villkoren för migrantarbetarna i Qatar är slavliknande.

Nu vänder sig Amnesty International till stora multinationella företag som Adidas, Coca-Cola och McDonald’s med en uppmaning att sätta press på Fifa att agera för att minska övergreppen då VM-arenor byggs.

– Genom värdskapet för VM har Qatar kunnat marknadsföra sig som en elitdestination för några av världens främsta klubbar. Men fotbollsvärlden kan inte blunda för övergrepp som pågår begås på de arenor där sporten utövas, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett pressmeddelande.

Amnesty skriver i sin rapport att Qatar är ansvarig för att mänskliga rättigheter efterlevs. I oktober 2015 infördes en lag – lag nummer 21– som ska ersätta den tidigare lagen om sponsring. Migrantarbetare i Qatar måste ha en privatperson eller företag som ”sponsor” som tar ansvar för dem.

Det kallas kafalasystemet och innebär att de arbetarna hamnar i en beroendeställning  och det är vanligt att migrantarbetarna måste betala en del av sin lön till sponsorn och måste få tillstånd för att lämna landet eller byta arbetsgivare.

Den nya lagen ska börja gälla från och med december 2016. Lagändringen innebär bland annat att migrantarbetare kan överklaga om arbetsgivarna förbjuder dem att lämna landet.

Men Amnesty är kritiska till att arbetarna inte har rätt att lämna landet helt fritt.

Arbetarna som intervjuats är främst från Bangladesh, Indien och Nepal.

Hrishikesh, en 28-årig metallarbetare från Indien som jobbar på Khalifa stadion berättar om sitt arbete.

– Min lön är inte stor men den är i alla fall något. De senaste tio månaderna har jag dock inte fått betalt och nu vill jag bara ha ut min lön och resa hem. Min chef säger att han ska ge mig ett tillstånd att lämna landet, säger Hrishikesh men precis som många andra migrantarbetare är han rädd för att kritisera företaget eftersom de då kan straffa honom.


 

Läs också vårt reportage från Qatar