Martin-K-webbledartopp

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja bankernas skatt med 1,4 miljarder kronor per år. Det är förvisso mycket pengar för ett hushåll, men för storbankerna är det inte mer än den vinst de tar in på knappt fyra bankdagar.

Övriga bankdagar tickar nära 400 miljoner kronor in per dag vilket gör att slutnettot för storbankernas vinster hamnar på cirka 100 miljarder kronor per år.

Ändå rusar Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson till bankernas försvar och anser att 100 miljarder kronor i vinst inte räcker. De ytterligare 1,4 miljarder kronorna måste till, och de ska absolut inte föras över till vår välfärd.

Inte undra på att välfärdens kollaps var nära under åtta års alliansstyre. Med fokus på bankernas vinster finns inget utrymme för dagis och sjukvård.

Bankernas intresseorganisation Bankföreningen väljer å sin sida konfrontation. Allt som hotar att minska hundramiljarderkronorsvinsten läggs helt sonika över på kunderna.

Utan logik försöker de dessutom påskina att staten tvingar dem till denna stöld, ungefär som en hustrumisshandlare som skriker ”Se vad du får mig till att göra”, samtidigt som han delar ut slagen.

Visst är den nya bankskatten bra, men tyvärr skrattretande liten. Att bankernas och moderaternas reaktioner är rent oförskämda var dock att vänta.

STOCKHOLM 20141023 Finansminister Magdalena Andersson (S) talar med Ulla Andersson (V) under riksdagsdebatten om budgetpropositionen. Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Ulla Andersson (V) föreslår en ny bankskatt. Foto Fredrik Sandberg/TT