Personal inom hemtjänst och på LSS-boenden ska ha arbetskläder. Det förtydligades i lagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Trots det har en av sex kommuner fortfarande inga arbetskläder i hemtjänsten. Och på LSS-boenden följer närmare hälften av kommunerna inte lagen.

Det var vid årsskiftet som Socialstyrelsen skrev om sin föreskrift kring hygien i vård och omsorg. Det handlar om arbetskläder för anställda i hemtjänst, på LSS-boenden och särskilda boenden vilket länge varit en stridsfråga .

I föreskriften kan man läsa att kläderna ska bytas minst varje dag. Och endast får bäras på jobbet. Kommunalarbetaren har nu tre månader efter att lagen trädde i kraft granskat kommunerna. 48 procent har inte infört arbetskläder på LSS-boenden. Inom äldreomsorgen svara 16 procent nej.

En av de kommuner som inte har arbetskläder är Ronneby. Undersköterskan Kamilla Nordlöf berättar för tidningen hur hennes egna kläder kan se ut efter en arbetsdag i hemtjänsten.
-Avföring. Kiss. Blod. Spyor. Och även de bakterier som du inte ser tar du ju med dig hem.
Hon byter alltid om så fort hon kommit hem. Och tvättar så fort möjlighet ges.
-Men då har jag redan hunnit träffa mina ungar, lägger hon till.

Även bland de kommuner som har infört arbetskläder varierar hanteringen. I Filipstad får personalen endast en uppsättning med kläder och kan inte tvätta på jobbet. I Oskarshamn får vikarier inga arbetskläder. Medan personalen i Älvsbyn byter kläder varje dag och får en leverans med rena kläder varje vecka.

Och en tredjedel av de anställda inom hemtjänsten får tvätta kläderna själva hemma. Trots Socialstyrelsens rekommendation om att tvätt är arbetsgivarens ansvarar.

I Marks kommun har personalen arbetskläder. Där väntar man i stället på nya kläder efter personalens önskemål. Kommunchefen Haleh Lindqvist säger till Kommunalarbetaren att hon tyckte det var oacceptabelt att somliga enheter i kommunen hade arbetskläder men inte andra, när hon började sitt jobb för dryga fem år sedan.
-Vi ligger efter, männen har haft försprång inom till exempel Byggnads. Där är det reglerat, det är det inte inom hemtjänsten. De kanske måste ha broddar på vintern, men det ses inte som ett arbetsverktyg.

Läs tidigare artiklar.