Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

President Dilma Rousseff ser ut att överges av vicepresident Michel Temers parti. Foto: AP Photo/Eraldo Peres

President Dilma Rousseff ser ut att överges av vicepresident Michel Temers parti. Foto: AP Photo/Eraldo Peres

President Dilma Rousseffs koalitionspartner PMDB väntas i dag rösta för att lämna regeringen. Beslutet kan bli ett steg på vägen mot att Brasiliens president ställs inför riksrätt.

– Det kommer att bli ett avgångsmöte, ett avsked till regeringen. Vi räknar med att vi har stöd från mer än 80 procent för att lämna (regeringen), säger PMDB-ledamoten Osmar Terra.

Brasiliens turistminister Henrique Eduardo Alves meddelade redan i går att han lämnar in sin avskedsansökan. Han blir därmed den första minister från partiet som lämnar Rousseffs regeringsallians.

PMDB är landets största parti och har flera ministerposter, inklusive vicepresident Michel Temer, som får ta över makten om Rousseff tvingas avgå. Väljer partiet att lämna regeringen skulle det öppna för PMDB:s medlemmar att rösta ja till att ställa Rousseff inför riksrätt.

Ett avhopp tros även leda till att andra mindre koalitionspartier följer efter, vilket skulle göra det ännu svårare för Rousseff att klara den omröstning som väntas i underhuset i mitten av april. I dagsläget tros hon ha stöd av minst 110 av 513 ledamöter i kongressens underhus, men hon behöver 172 för att stoppa ett förslag om riksrätt.

Tidigare har PMDB:s 69 ledamöter gett Rousseff sinnesfrid. Men enligt medieuppgifter har vicepresident Temer redan börjat bereda marken för ett maktövertagande.

Under gårdagen lämnade Brasiliens advokatsamfund in en ny begäran om att ställa Rousseff inför riksrätt, med anklagelser om att hon försökt förhindra utredningen av Petrobras-skandalen, samt med uppgifter om fiffel och skattelättnader för Fifa i samband med fotbolls-VM 2014.

Även Rousseffs partikamrat, den förre presidenten Lula da Silva, granskas i utredningen. Polisen har tidigare gjort husrannsakan i hans bostad och ett åtal tros nu förberedas mot expresidenten.

LÄS MER: Polisinsats mot Lula i Brasilien

ERIK DE LA REGUERA

TT

Fakta: Skandalen som skakar Brasilien

Grunden för det växande missnöjet i Brasilien är Petrobras-skandalen, som har vuxit i storlek allt eftersom den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003—2010, då bestickningen pågick. Hon förnekar kännedom om oegentligheterna. Men hennes ställning bedöms ha försvagats väsentligt den senaste tiden i samband med att förundersökningen om härvan fortskrider.

Luiz Inácio Lula da Silva, som var president 2003—2011, är misstänkt för penningtvätt i samband med Petrobrashärvan. Han valde Dilma Rousseff till sin efterträdare och beskrivs som både mentor och nära vän till presidenten.