Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FBI har med hjälp av "en tredje part" lyckats hacka en Iphone utan Apples hjälp. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

FBI har med hjälp av ”en tredje part” lyckats hacka en Iphone utan Apples hjälp. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Den federala amerikanska polisen FBI har lyckats få tillgång till data på den Iphone som tillhörde skytten i San Bernardino-dådet, utan hjälp från Apple.
Något som kan komma att skada Apple rejält, varnar bedömare.

Justitiedepartementet har nu dragit tillbaka det omdiskuterade kravet på att IT-jätten ska hjälpa till att låsa upp telefonen.

”Vårt beslut att avsluta rättsprocessen baseras på det faktum att vi nyligen, med hjälp av en tredje part, har lyckats att låsa upp Iphonen utan att äventyra någon information på telefonen”, säger åklagaren i San Bernardino-fallet Eileen Decker i ett uttalande.

I ett dokument som inkommit till rätten framgår att justitiedepartementet har ”lyckats komma över data på (Syed) Farooks Iphone och därför inte längre behöver hjälp från Apple”.

Det är oklart vilken ”den tredje parten” är eller vad som fanns lagrat på mobilen. Enligt medieuppgifter kan FBI ha sökt hjälp från ett israeliskt kriminaltekniskt företag.

I ett uttalande säger Apple att FBI aldrig skulle ha tagit fallet till domstol och att företaget kommer att fortsätta försöka förbättra säkerheten i sina produkter.

”Apple tror djupt på att människor i USA och runt om i världen förtjänar dataskydd, säkerhet och privatliv. Att offra det ena för det andra utsätter bara människor och länder för större risk”, heter det från Apples sida.

Bedömare varnar för att användare som månar om sin säkerhet nu kan komma att välja andra företags produkter i stället, eftersom bråket har avslöjat en säkerhetslucka.

– FBI har antagligen skadat Apple, ett av USA:s mest värdefulla företag, utan någon annan anledning än att de sa nej, säger teknikkonsulten Rob Ederle.

Rättsfallet har pågått i drygt en månad, då en federal domare beordrat Apple att göra det möjligt att låsa upp en telefon som tillhörde Syed Farook, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i december.

Apple har, med stöd från andra IT-jättar som Google och Facebook, vägrat med hänvisning till att det skulle skapa ett prejudikat som skulle göra det omöjligt att skydda kundernas privatliv.

Förra veckan sköts en rättslig rond mellan parterna upp sedan det amerikanska justitiedepartementet uppgivit att FBI eventuellt skulle kunna låsa upp telefonen med hjälp av ny teknik som den federala polisen har fått information om från tredje part, men att tester först behövdes.

TT

Fakta: Mobilbråket

I december sköt det radikaliserade paret Syed Farook och hustrun Tahfeen Malik ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien.

USA:s justitiedepartement gick den 16 februari till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka Farooks Iphone.

Domstolen beordrade Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att telefonen kan låsas upp och det krypterade innehållet kan plockas ut utan att det raderas automatiskt.

Apple säger trots domen nej och har fått starkt stöd från flera andra amerikanska IT-jättar. Stöddemonstrationer har ägt rum på olika platser i USA. Båda sidor har lämnat in överklaganden och både Apple och FBI har deltagit i en utfrågning om krypterad teknik i den amerikanska kongressen.