Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this Friday, Oct. 8, 2010 file photo, people prepare local crops of sugar cane and watermelons for sale, at Abu Shouk refugee camp, where they live on the outskirts of El Fasher, North Darfur, Sudan. The South African army says a soldier was killed during an ambush on food aid trucks in Sudan's troubled Darfur region. The South African National Defense Force said in a statement hursday the South African battalion was providing routine protection for the World Food Program's trucks when the convoy came under fire. Another South African soldier was injured in the attack in northern Darfur on the evening of Wednesday, March 10, 2016.  (AP Photo/John Heilprin, File)

Foto: John Heilprin/TT

Sudanesiska säkerhetsstyrkor har använt hot, sexuellt våld och misshandel för att tysta kvinnliga människorättsaktivister i hela landet, enligt Human Rights Watch (HRW). Organisationen kräver att regeringen ska utreda misstänkta övergrepp och ställa de ansvariga till svars.

”Sudanesiska kvinnor som försvarar de mänskliga rättigheterna upplever ett politiskt förtryck precis som deras manliga kollegor, men är också utsatta för sexuella övergrepp och hot eftersom de är kvinnor”, säger HRW:s Afrikachef Daniel Bekele i ett pressmeddelande.

HRW har dokumenterat över ett dussin fall där medlemmar ur säkerhetsstyrkorna våldtagit eller hotat att våldta kvinnliga aktivister.

Övergreppen tycks ha ökat i takt med att antalet offentliga protester och demonstrationer eskalerat efter den så kallade arabiska våren, Sydsudans självständighet samt en försämring i ekonomin.

TT