NYMartin-K-webbledartopp

För några veckor sedan lämnade Mats Edman under stor turbulens sin tjänst som chefredaktör för Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, egen tidningen Dagens Samhälle.

Tyvärr ser den politiska högerstyrning som inträtt under hans tid ut att bestå. Tidningens debattredaktörer vägrar nämligen publicera ett genmäle från en journalist på Arbetet vars artiklar angripits i en krönika i Dagens Samhälle – om inte de kritiska partierna tas bort ur texten.

Det är minst sagt häpnadsväckande att en tidning som ska följa vedertagna journalistiska principer helt sonika censurerar genmälen på direkta angrepp.

Bakgrunden är denna: Arbetets journalist Sandra Lund gräver i nyheten om att pojkgäng allt oftare saboterar och lever rövare på svenska bibliotek. Det är en nyhet som främst spridits på borgerliga ledarsidor och som främst pekar ut gäng med unga invandrarpojkar. Och Sandra Lund finner att talet om ett förvärrat bråk kraftigt kan ifrågasättas.

Det förekommer oacceptabelt bråk och andra oacceptabla angrepp på personalen. Men ungefär lika många bibliotekarier anser att det har blivit lugnare som de som anser att det blivit värre. Och de flesta ser ingen skillnad alls över tid.

Uppgiften om att invandrarpojkar gjort att våldet och hoten på biblioteken generellt har ökat har helt enkelt mycket svårt att finna bäring. När Sandra Lund publicerar sina artiklar i Arbetet blir de angripna i en krönika i Dagens Samhälle.

Det står naturligtvis Dagens Samhälle fritt att publicera vilka krönikor de vill. Allt ska och måste kunna debatteras. Det journalistiska haveriet infaller dock när Arbetets Sandra Lund begär replik och vill ha in ett genmäle.

Det häpnadsväckande svaret blir att tidningens debattredaktörer vägrar ta in Sandra Lunds genmäle om hon inte stryker de bärande delarna av sin argumentation.

Man häpnar. Är detta verkligen en tidning i Sverige? Är detta till och med en tidning som ska företräda Sveriges samtliga kommuner och landsting oavsett politisk majoritet? Det är knappast fri journalistisk eller att uppmuntra till debatt att styra debattsidor så hårt att repliker på publicerade angrepp censureras.

Tidningens censur visar att SKL har lång väg kvar till att återskapa en politiskt oberoende tidning ur den politiskt styrda högertidning som Dagens Samhälle har förvandlats till.

Det måste dock vara slutmålet. Trovärdigheten måste gå före politisk ideologi när vi diskuterar samhällsfrågor i kommuner och landsting. Det borde vara speciellt viktigt för en tidning som faktiskt ägs av dessa kommuner och landsting.

Här kan ni läsa ett debattskifte på journalisten.se mellan Arbetets Sandra Lund och Paulina Neuding.

Skärmavbild 2016-03-24 kl. 07.54.53

Arbetets serie om ”Det offentliga rummet”. Läs artikeln genom att klicka på den.