Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

BRYSSEL 20160322 M‰nniskor samlades p Place de la Bourse i Bryssel under tisdagskv‰llen fˆr att t‰nda ljus, l‰mna blommor minnas de som fˆll offer fˆr terrrosattentaten. Foto: Nora Lorek / TT / Kod 11510

Människor samlades på Place de la Bourse i Bryssel under tisdagskvällen för att hedra terroroffren. Foto: Nora Lorek/TT

En stor polisjakt pågår efter personer som misstänks vara inblandade i attackerna i Bryssel, som berövade minst 34 människor livet. Självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem har identifierats som två bröder, kända av polisen sedan tidigare.

LÄS OCKSÅ Bomb briserade nära fackmöte

LÄS OCKSÅ Löfven: Europa ska slå tillbaka

De båda männen, som sprängde sig själva på flygplatsen under tisdagsmorgonen, har enligt tv-kanalen RTBF identifierats som Ibrahim och Khalid El Bakraoui.

Under tisdagen offentliggjorde belgisk polis en bild på tre män som går genom flygplatsen med bagagevagnar. Två av dem tros vara de misstänkta bröderna.

Den tredje personen tros vara en man som sågs springa från flygplatsen efter explosionerna. En tredje outlöst sprängladdning hittades senare på flygplatsen. Mannen är inte identifierad.

– Två av dem dödade sig själva, som självmordsbombare, och den tredje lämnade en bomb i flygplatsen som inte exploderade, som tur var. Vi letar nu efter den här mannen, säger inrikesminister Jan Jambon, enligt The Guardian.

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har hävdat att ”kalifatets soldater, utrustade med självmordsvästar” utfört dåden. Men enligt Francis Vermeiren, borgmästare i området där flygplatsen ligger, kom attentatsmännen till flygplatsen i taxi med sprängladdningarna i väskor.

Efter tips från en taxichaufför som trodde att han kört de misstänkta till flygplatsen hittade polisen sprängmedel och en IS-flagga i en lägenhet i kommunen Schaerbeek i centrala Bryssel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Antalet döda i attackerna i Bryssel uppgår till minst 34, uppger nyhetsbyrån Belga. 20 av offren befann sig vid tunnelbanestationen Maelbeek, där en explosion inträffade en dryg timme efter attentatet på flygplatsen, där minst 14 personer dödades. Sammanlagt har runt 250 människor skadats, bland dem minst tre svenskar.

Från hela världen har fördömanden strömmat in efter dåden, som av premiärminister Charles Michel beskrivs som de ”dödligaste attackerna vi någonsin har sett i Belgien”.

– Människor var bara på väg till sina arbeten, till skolan och de har drabbats av det mest extrema barbari, sade Michel i ett tal enligt nyhetsbyrån AFP.

På Belgiens begäran kommer ministrar från EU-länderna träffas, troligen på torsdag, för att diskutera attackerna, skriver Nederländernas justitieminister Ard van der Steur på Twitter.

Belgien har länge stått under hot från terrorister. I november höjdes hotnivån under flera dagar till högsta möjliga och militärer kallades ut på gatorna och skolor och tunnelbana hölls stängt. Den gången inträffade inget.

Så sent som i helgen varnades för att en attack kunde vara i antågande, sedan belgisk säkerhetstjänst gripit Salah Abdeslam som jagats i månader efter att ha flytt efter de blodiga attackerna i Paris i november. När det stod klart att Belgien fungerat som bas för terrorattackerna i Paris meddelade regeringen att ytterligare motsvarande 4 miljarder kronor skulle satsas på säkerheten.

USA:s utrikesdepartement uppmanar nu amerikanska medborgare att vara försiktiga när de reser i Europa, uppger Reuters.