Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Cuban President Raul Castro lifts up the arm of President Barack Obama at the conclusion of their joint news conference at the Palace of the Revolution, Monday, March 21, 2016 in Havana, Cuba. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Barack Obama och Raúl Castro. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

USA:s president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro lovar att se förbi sina meningsskiljaktigheter för en ”ny dag” för relationen mellan länderna.

Obama prisar Castro för att så öppet diskutera ländernas meningsskiljaktigheter men påpekade under måndagens besök att ländernas relationer kan stå i ”full blom” först när det blir framgångar för de mänskliga rättigheterna i Kuba.

Castro svarade på frågor från utländska journalister i direktsänd tv, vilket han aldrig har gjort förut. Bland annat fick han en fråga om politiska fångar i Kuba.

– Berätta nu. Vilka politiska fångar? Ge mig ett namn, eller namnen. Och om de finns, de här politiska fångarna, ska de frias före kvällen, sade han på en presskonferens.

Kuba meddelar att landet inte har några politiska fångar och att de som de har fått på listor är vanliga kriminella. Senare på kvällen satt Castro mellan Obama och hans fru Michelle Obama på en middag i Revolutionspalatset där också Castros topprådgivare deltog.

Under tisdagen ska Obama hålla ett tal till det kubanska folket, som sänds i kubansk tv. Han ska också möta människorättsaktivister och gå på basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag.

LÄS OCKSÅ

Historiskt besök på Kuba av Obama

TT