Foto: Janerik Henriksson/TT

Fastighets har inlett en kampanj för att värva fler medlemmar på Samhall. Förbundet uppskattar att några tusen av de anställda som arbetar med städning är organiserade i fel förbund. – Alla ska inte tillhöra oss. En del av dem borde vara medlemmar i Kommunal, säger Jari Visshed, avtalsansvarig.

Samhall har 20 000 anställda och i uppdrag att skapa arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar. På senare år har företaget genomgått en strukturomvandling. Tillverkning och legoarbeten har kompletterats med tjänster. Inte minst om städtjänster är ett starkt växande område.

Det är bakgrunden till Fastighets kampanj.

– Vi upplyser om de begränsningar som finns vid felorganisering. Den enskilde har då inte fullgott skydd. Lokalt kan man alltid bli representerad av en facklig företrädare, men vid en tvist kan den inte föras upp till central förhandling om inte facket äger avtalet, säger Jari Visshed.

Flera olika förbund har medlemmar på Samhall. IF Metall, Handels, GS, Hotell och Restaurang, Kommunal och Seko finns där förutom Fastighets.

– När det gäller tolkningen av löneavtal kan bara respektive förbund göra det. IF Metall klarar inte att tolka avtalet för någon som städar.

Mellan de olika förbunden finns ett klarläggande om hur de anställda på Samhall ska organiseras. Dokumentet används av Fastighets när de är ute på fältet när de närmar sig anställda med städuppdrag.

– Vår kampanj rullar på, men kanske inte i den snabba takt som jag skulle vilja.

Jari Visshed beskriver förbundsbyten som en ganska trög mekanism. Medlemmarna stannar gärna i det förbund man en gång gått in i. Han nämner också framgångar i kampanjen.

– I Pajala fick vi över en hel klubbstyrelse från IF Metall. Vi ser gärna att de som är fackligt aktiva fortsätter att vara det i vårt förbund.

– Jag tycker att alla ska vara rätt organiserade för sin egen skull och förbundens skull.

På IF Metall har man inget emot Fastighets ansträngningar så länge det handlar om personer som är felorganiserade.

­– Vår uppfattning är att alla ska vara rätt organiserade. Det handlar om var man har sitt huvudsakliga förvärv. Huvudprincipen är att om man jobbar på vårt avtalsområde ska man vara med hos oss, säger Martin Gunnarsson, chef för organisationsenheten på IF Metall.