In this image provided by Daniela Schwarzer, smoke is seen at Brussels airport in Brussels, Belgium, after explosions were heard Tuesday, March 22, 2016. (Daniela Schwarzer via AP)

Foto: Daniela Schwarzer/TT

Dödssiffran efter dåden på flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel har stigit minst till 34, uppger räddningspersonal för AFP. Explosionerna ska enligt uppgifter orsakats av självmordsbombare.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) tar på sig bombdåden i Bryssel, uppger Reuters och hänvisar till en nyhetstjänst som står gruppen nära.

34 personer har dödats och flera är allvarligt skadade efter explosionerna i Bryssel, uppger tv-kanalen VRT enligt Reuters. Explosionen har inträffat vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet, enligt AFP. Bryssels centralstation håller dessutom på att evakueras, rapporterar Het Laatste Nieuws.

Alla tunnelbanestationer i Bryssel håller på att evakueras, rapporterar belgiska medier.

Minst 14 personer har dödats på flygplatsen Zaventem, rapporterar tv-kanalen VRT, med hänvisning till brandkåren. Andra medier rapporterar om högre dödssiffror, däribland belgiska Het Laatste Nieuws, som hänvisar till uppgifter om elva döda. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade.

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hörts i avgångshallen och därefter ”skrik på arabiska”. Strax därefter inträffade två explosioner.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, berättar Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler, som befinner sig på flygplatsen, för svd.se.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade dåden i ett uttalande:

– Bryssel har drabbats av terrordåd och även om omfattningen inte är fullt känd så finns uppgifter om döda och skadade. Det är en attack mot det demokratiska Europa. Vi kommer aldrig att acceptera att terrorister angriper våra öppna samhällen.

– Regeringen följer situationen minut för minut. Vi underrättar oss om omfattningen av dåden och hur svenskar på plats berörs av händelserna.

Enligt belgiska medier ska det röra sig om två explosioner, som skedde i flygplatsens avgångshall.

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion — härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen, till den flamländska radio- och tv-kanalen VRT, enligt BBC.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, är det för tidigt att säga om händelserna i Bryssel har någon koppling till de gripanden som skedde i förra veckan.

– Det är fullt möjligt att det kan ha en koppling till de terroristgripanden som skedde i förra veckan, men den viktigaste frågan just nu är om det är samma nätverk eller inte, säger Hans Brun, terrorforskare vid King’s College London, till TT.

Bryssel-regionen har dragit igång sina katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Zaventem är Bryssels huvudflygplats och ligger strax nordost om Bryssel.

Bombdådet på Brysselflygplatsen skapade snabbt stor oreda i den europeiska flygtrafiken.

– Vi hade ett plan, SK589, som var på väg till Bryssel. Det fick i stället gå till Antwerpen, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

Några skadade svenskar känner Henriksson inte till.

– Den information som vi har nu är att vi har två anställda på marken (på Brysselflygplatsen) och de är okej. Vi håller på att samla in information kring passagerare.

Det är enligt Henriksson svårt att säga vad som gäller för andra flygningar till Bryssel under dagen, från Oslo och Köpenhamn.

– Där avvaktar vi information för att se hur de avgångarna påverkas.

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller.

Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november — då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat. På svenska representationen i Bryssel har man i nuläget ingen information att ge.

– Jag är på väg in till jobbet just nu, men vi håller på att arbeta med en lägesbild. Vi kommer gå ut via UD:s konsulära jour direkt när vi vet något, säger Helena Zimmerdahl, pressråd vid den svenska EU-representationen i Bryssel.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin skulle ha landat 9:20 på Bryssels flygplats, men efter att explosionerna inträffade styrdes hans plan om till Amsterdam, där han har landat och meddelat sig via Twitter.

Ytterligare representanter från LO, TCO och Saco hade rest ned för att liksom Baudin delta i ett möte med Europafacket. De anlände redan under måndagen och rapporterades under tisdagsmorgonen vara i säkerhet i Europaparlamentets lokaler. Mötet har nu ställts in.

Loa Brynjulfsdottir, internationell chef på LO, twittrade om att hon kommit i säkerhet tillsammans med de fackliga kollegerna från TCO och Saco, Eva Nordmark, Åsa Ehinger Berling och Göran Arrius.

https://twitter.com/Eva_Nordmark/status/712211816240254976

Flera andra europeiska flygplatser har efter attentaten höjt sin säkerhetsnivå. Det gäller flygplatsen i Frankfurt, Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris och Gatwick i London.

I Sverige har vi sedan länge en förhöjd beredskap, men ingen förändring av säkerhetsläget har meddelats idag.

TT

Birgitta Ländin