Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En av bomberna briserade precis intill byggnaden där Europafacket skulle inleda sitt stora styrelsemöte idag. Det mötet är inställt. EU-personal uppmanas att hålla sig hemma. Den belgiska huvudstaden är lamslagen efter terrordåden.

LÄS OCKSÅ Explosioner i Belgien

Svenskan Ellen Nygren var i närheten av en av tunnelbaneexplosionerna i Bryssel. När Arbetet Global pratar med henne går hon genom Bryssel.

– Det är mycket militärer och polisbilar ute nu och tunnlarna är avspärrade med bommar, säger Ellen Nygren, EU-expert på LO.

– Jag är på väg att sätta mig i säkerhet. Jag var på ett möte i Europaparlamentet som ligger precis intill en tunnelbanestation, Maelbeek, där en av bomberna sprängdes.

Ellen_Nygren_150_150-1Ellen Nygren skulle vara med på Europafackets stora styrelsemöte som skulle inledas klockan tio på morgonen. Styrelsemötet där många delegater från hela Europa skulle delta skulle hållas i EESK-huset  – Europeiska ekonomiska och sociala kommitten – som ligger alldeles intill tunnelbanestationen. Innan styrelsemötet var Ellen Nygren på ett förmöte i EU-parlamentet och det var då bomben i tunnelbanan Maelbeek briserade.

– Då märkte jag inte någonting alls, men nu är hela stan avspärrad, säger hon på vägen mot sitt hotell.

All EU-personal har fått rådet att antingen stanna hemma eller hålla sig inne på arbetsplatsen. Samma råd ger polisen till alla brysselbor. Hålla er inne, eller stanna på jobbet.  Några av delegaterna hade redan anlänt till byggnaden där Europafacket skulle hålla sitt möte.

LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin skulle ha landat 9:20 på Bryssels flygplats, men efter att explosionerna inträffade styrdes hans plan om till Amsterdam, där han har landat och meddelat sig via Twitter.

Europafacket uppger att styrelsemötet nu är inställt. Några uppgifter om skadade eller döda delegater finns inte.

Bryssel är en arbetsplats för flera svenskar. De svenska facken – LO, TCO och Saco – har ett gemensamt Brysselkontor i den belgiska huvudstaden.

– Ingen av vår personal är skadade, säger Karla Wixe, chef för det fackliga Brysselkontoret.

– Jag har även varit i kontakta med våra nordiska motsvarigheter som uppger samma sak, fortsätter hon.