Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

President Barack Obama, center, first lady Michelle Obama greet children and families of Embassy personnel during an event at Melia Habana Hotel, in Havana, Cuba, Sunday, March 20, 2016. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Michelle Obama och Barack Obama hälsar på barn och familjer till personalen på den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

– Ett historiskt besök och en historisk möjlighet” — så beskriver Barack Obama sin visit på Kuba, den första av en president från USA på 88 år.

Innan Obama klev ut från presidentplanet på Havannas flygplats José Martí, i ett milt eftermiddagsregn, skickade han en hälsning till det kubanska folket via twitter. ”Vad händer, Kuba?”, skrev presidenten på lokal slang (”¿Que bolá Cuba?”).

Efter att Obama med familj tagits emot av den kubanske utrikesministern Bruno Rodríguez på flygplatsen bar det av till USA:s nyöppnade ambassad. Där talade Obama till personalen om nya möjligheter att gå vidare efter decennier av fiendskap med det kommuniststyrda Kuba.

– 1928 kom president Coolidge på ett slagskepp, det tog honom tre dygn att komma hit. Det tog mig bara tre timmar, skämtade han.

– Att ha en USA-ambassad betyder att vi mer effektivt kommer att kunna främja våra värderingar, våra intressen och förstå det kubanska folkets spörsmål på ett bättre sätt.

Obama, hans fru Michelle och deras två döttrar besökte senare de historiska kvarteren i gamla Havanna, innan mötet med ärkebiskop, Jaime Ortega, som har varit en viktig kugge i arbetet för att återupprätta diplomatiska förbindelser mellan länderna.

Under måndagen träffar Obama sin kubanske motpart, president Raúl Castro. På dagordningen står ökad handel och arbetet med att lätta sanktionerna mot ön, men Obama väntas också ta upp människorättsfrågor.

Inför besöket har polisen frihetsberövat ett 50-tal personer från rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco) som protesterar mot politiskt förtryck i Kuba. Rörelsen består av fruar och barn till politiska fångar i landet. På tisdagen ska Obama träffa människorättsaktivister och även hålla ett tal som kommer att sändas i kubansk tv.

TT

USA och Kuba — inte så goda grannar

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: Amerikanska företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2006: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.