Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

termometer

Den svenska avtalsrörelsen närmar sig slutspurten och det ser ut att bli ett rejält råkurr mellan parterna, men hur ser det ut i övriga Europa? Vi har tagit tempen på kontinenten.

Billigt kinesiskt stål, lärarstrejk och risk för att åtta års fängelse för en strejk.

Tankesmedjan ETUI (European trade union institute) i Bryssel gör månatliga sammanställningar om vad som är på gång i avtals-Europa och dessa var några av frågorna som var aktuella i februari.

Framförallt i Storbritannien, men även i många andra länder, har oron för det billiga kinesiska stålet växt. I februari pressade flera producenter EU-kommissionen på att hitta sätt för att minska importen. I Storbritannien har tusentals jobb inom stålindustrin gått förlorade den senaste tiden och producenterna varnar att det kan underminera arbetsmarknaden men även påverka kollektivavtalen i Europa det kommande året.

I vårt grannland Finland pågår också stora förhandlingar. Facken har återigen börjat förhandla med regeringen och arbetsgivarna om ett övergripande samhällsavtal och det ser ut som att det kan bli ett avtal. Flera förbund, särskilt inom finska LO (FFC), är dock kritiska till de förslag som lagts.

I Ungern förbereder lärarfacket PZS sig för strejk efter att regeringen lagt fram en utbildningsreform som bland annat innebär att arbetstiden för lärare ökar.

ETUI rapporterar även att facken som organiserar offentliganställda i Tjeckien kräver löneökningar på 10 procent. Landet har haft en stark ekonomisk tillväxt senaste tiden och nu vill de anställda ha kompensation för de neddragningar som gjorde 2014.

I Spanien åtalades åtta medlemmar i facken CCOO och UGT för en strejk 2010 som genomfördes på företaget Airbus 8. De anställda riskerade drygt åtta års fängelse för att de deltog i konflikten men friades av domstolen.

I det senaste nyhetsbrevet från ETUI tas även den svenska avtalsrörelsen upp som en punkt. ”Det stora testet av den svenska modellen” är rubriken där frågan ställs hur det ska gå då svenska LO-förbunden är splittrade och märket inom industrin ifrågasätts.