STOCKHOLM 20130320 Byggnads ordfˆrande Johan Lindholm och avtalssekreterare Torbjˆrn Hagelin Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

Byggnads ordförande Johan Lindholm och avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Foto: Leif R Jansson/TT

I slutet av förra veckan återupptogs förhandlingarna mellan Byggnads och dess motpart Sveriges Byggindustrier. De avbröts sedan arbetsgivarna gjort ett mycket tufft utspel och hävdat att fackets krav skulle kosta 8 procent.

– Det är färdigt. Nu fortsätter vi förhandla, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till tidningen Byggnadsarbetaren.

Byggnads har lagt lönekrav på 3,2 procent. Det är samma nivå som övriga samverkande förbund i grupperingen 6 F.

Arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind säger också till tidningen att de första mötet efter någon dag med mycket frostiga relationer mellan parterna hade varit bra. Helt annorlunda lät det i onsdags i förra veckan.

– Vi har en svårighet att nå fram till Byggnads vid förhandlingsbordet i de här frågorna. Därför försöker vi få förståelse i omvärlden så att facket kanske måste börja förklara varför de kräver dessa saker som egentligen är orimliga, sa Mats Åkerlind då till Arbetet.

I en särskild rapport som arbetsgivarna publicerade hävdade man att Byggnads krav kostar sammanlagt 8 procent. Dessutom skulle 30 000 jobb hotas.

LÄS OCKSÅ:

Byggnads avbröt förhandlingar efter arbetsgivares utspel