Vad är värdefull svensk film – den som ska utvecklas enligt nya filmpolitiken? På Tempofestivalen förra veckan framhöll Karin Ekberg från Oberoende filmares förbund att det är en fördel om vi inte är ”dunderpatriotiska” (– hur tolkar SD begreppet svensk film?).

”Att fler ska få ta del av fler filmer är vår ledstjärna”, sa Katrina Mathsson från Folkets Bio, och poängterade att det underlättar om bussarna går efter klockan 18.

I tisdags överlämnades så propositionen ”Mer film till fler – en sammanhållen filmpolitik” till riksdagen, och ministern lovar som minst bibehållna anslag. För att betala avtalsenliga löner (också enligt SFI) och för att skapa värdefull film i klass med Tempovinnaren Marta & Niki behövs mer.

Dessutom: I kväll besöker Alex Merlo, från spanska partiet Podemos, Motståndsforum i Stockholm.