VƒSTER≈S 20150923 Man med rullator p ƒnglamarkens ‰ldreboende i V‰sterÂs. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

Pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende utanför Göteborg, kan avslutas. Allianspartierna med stöd av SD ligger bakom stoppet.

Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna fick i Kommunstyrelsen i Göteborg igenom en motion som vill att pilotprojektet avslutas.

– Det är jättebra, säger kommunalråd Maria Rydén (M) till SVT Väst, som är en av de som står bakom motionen. Det är här är ett populistiskt projekt som slösar med medborgarnas pengar.

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg inleddes i februari 2015 och har beskrivits som mycket lyckat.

Åtta miljoner kronor om året har man lagt på att korta de anställdas arbetstid. Projektet har blivit mycket uppmärksammat både nationellt och internationellt.

Daniel Bernmar (V) är ansvarigt kommunalråd för sex timmars arbetsdagsprojektet. Han är besviken över beslutet i kommunstyrelsen.

– Vi i den rödgrönrosa ledningen tycker självklart att vi ska värna kollektivavtal och fortsätta att satsa på arbetstidsinnovationer.

Han anser att beslutet att stoppa pilotprojektet är ett brott mot kollektivavtalet. Det slutliga avgörandet tas av fullmäktige om cirka en månad.

– Det är dröjer väl en månad innan vi tar upp frågan där, sedan hoppas jag att projektet läggs ner dagen efter mötet, säger Maria Rydén.