I årets avtalsförhandlingar har Industriarbetsgivarna argumenterat för kostnadsbesparingar och hänvisat till överproduktionen av stål i världen.

– Våra diskussioner med Industriarbetsgivarna är som regel bra och konstruktiva. Nu är de mer tydliga med att de är ute efter besparingar, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Krisen och varslen skapar ett tryck på förhandlingarna, enligt Ferbe. Det är ett skäl till att industrins lönenormering är viktig. Den bygger på en helhet i samhället och gör att enskilda branscher inte behöver ta hela smällen.

ferbewidg3715

Anders Ferbe.

Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf skriver i ett mejl att Industriarbetsgivarna vill se en ordentlig nedväxling av löneökningstakten, eftersom andra länder har lägre löneökningar. Avtalsförhandlingarna är avgörande för den svenska stålindustrins framtid, menar han.

Anders Ferbe berättar att arbetsgivarna vill frysa ob-ersättningen och avveckla sjukfonden, som betalar för de anställdas mediciner, läkarbesök och behandlingar. Dessutom vill Industriarbetsgivarna ha möjlighet att lokalt försämra villkoren.

Visstidsanställningarna, som är en stor fråga på stålverket i Oxelösund tas dock inte upp i avtalsförhandlingarna. Ett av argumenten är att facket i årets förhandlingar inte vill hamna i en bytessituation där försämring av visstidsreglerna är betalningen för något annat fackligt krav.

LÄS OCKSÅ:

På stålverket är otryggheten det hetaste ämnet