STOCKHOLM 2016-03-10 Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Lˆfven (S) under statsministerns frÂgestund i riksdagen p torsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: Claudio Bresciani/TT

– Ska de som släpps in i Sverige också släppas in på arbetsmarknaden eller ska de nya svenskarna hänvisas till bidrag eller utanförskap för att LO inte vill släppa in dem på arbetsmarknaden? säger Liberalernas ledare Jan Björklund när jobbdebatten börjar.

Att frågan är het framgår av att statsministern och partiledarna tar debatten. Normalt är det fackministrarna och partiernas talespersoner som tar de aktuella debatterna i riksdagen. I det här fallet hade det varit arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och till exempel Elisabeth Svantesson från Moderaterna.

Men när Stefan Löfven i förra veckan meddelade att han tänkte ta debatten, så dröjde det inte länge förrän Moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) och de andra partiledarna hakade på. Det är bara Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna som inte företräds av sina toppar. Annie Lööf (C) är barnledig och Ebba Busch Thor (KD) sitter inte i riksdagen.

Det är Liberalerna som begärt debatten om vägen in på arbetsmarknaden. De och de övriga borgerliga partierna har alla presenterat egna förslag som går ut på att sänka kostnaderna för den första anställningen. Liberalerna och Centern kan tänka sig lagstiftning om lägre löner medan M och KD har andra förslag som bygger på att det fortfarande är parterna som ska sätta lönerna.

Socialdemokraterna i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet har reagerat hårt och förklarat att det nu handlar om en strid om den svenska modellen.

Se hela debatten direkt här