Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Democratic presidential candidate Hillary Clinton arrives to a cheering crowd as she arrives at an election night event at the Palm Beach County Convention Center in West Palm Beach, Fla., Tuesday, March 15, 2016. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Hillary Clinton hade all anledning att fira. Foto: Carolyn Kaster/TT

Clinton och Trump stärker sina positioner i jakten på presidentkandidaturen i USA. Clinton ser ut att ta hem alla fem delstater för Demokraterna i nattens primärval, medan Trump tar hem fyra av fem på den republikanska sidan.

Republikanernas Donald Trump vinner primärvalen i Florida, Illinois, North Carolina och Missouri.

– Att vinna med talen som vi gjort i Florida är fantastiskt, säger Trump i sitt segertal i Palm Beach, Florida.

Han säger att vinsterna kommer att fortsätta.
– Vi kommer att vinna, vinna, vinna!

Han medger att det finns en ilska bland hans anhängare.

– De är inte arga människor, men de vill att landet ska styras ordentligt, säger han och nämner handel, gränser och militären som exempel och lovade återigen att skydda rätten att bära vapen.

Demokraternas Hillary Clinton ser ut att vinna alla fem delstater i nattens primärval och stärker därmed sin ledning i kampen om Demokraternas presidentkandidatur. I staterna Florida, North Carolina, Illinois och Ohio utropas hon som segrare.

På Twitter skriver hon själv: ”Florida, North Carolina, Ohio, Illinois, Missouri: Vi gjorde det. Tillsammans. Vi ska vinna de här nomineringarna!”

– Vår nästa president måste sammanföra vårt land. Vi borde bryta ner barriärer, inte bygga murar, säger Clinton till anhängare.

Trots att valresultatet inte är formellt klart för delstaten Missouri ser Hillary Clinton ut att ta hem segern även där — i en omröstning som var en nagelbitare och ledningen skiftade mellan Sanders och Clinton i takt med att rösterna räknades.

– Vår kampanj har fått fler röster än någon annan kandidat oavsett parti, säger Clinton.

Både Clinton och Trump har nu börjat tala som om de redan utsetts till sina respektive partiers presidentkandidat anser Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– De har båda börjat agera som om de kommer att vinna. De försöker båda ena partiet bakom sig och sedan har de börjat argumentera som om det vore det allmänna valet i november, de har börjat tala om varandra, säger Dag Blanck och fortsätter:

Nu gäller de för dem båda att fånga upp sina konkurrenters anhängare inför det allmänna valet.

– Jag tror att det blir lättare för Clinton att få med sig Sanders röster än vad det blir för Trump. Det finns ett väldig starkt motstånd mot Trump också bland Republikaner. Det finns många på republikanernas sida som inte kan tänka sig att rösta på honom. Han är en väldigt polariserande kandidat, säger Blanck.

I Ohio fick nattens utropstecken, guvernör John Kasich, stöd från anhängare inom båda partierna.

– Han har fått 58 procent av rösterna i de senaste guvernörsvalen, så han har anhängare bland både Demokraterna och Republikanerna, konstaterar statsvetaren Dale Kuehne vid Saint Anshelm College i New Hampshire till TT.

Men segern i Ohio är John Kasichs första, och det är i princip omöjligt för honom att samla ihop tillräckligt mycket delegater för att vinna Republikanernas kandidatur — om inte partiledningen lägger sig i eller sommarens partikonvent blir öppet (det vill säga ingen får över 50 procent av rösterna). Floridasenatorn Marco Rubio ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat, efter att han förlorat i hemstaten mot Donald Trump.

– Även om det inte är Guds plan att jag ska bli president 2016, eller kanske någonsin, och även om min kampanj i dag avslutas, så är det faktum att jag kommit så här långt ett bevis på hur speciellt USA verkligen är, säger han till anhängare i Florida efter förlusten.

Det var mycket jämnt mellan Trump och Ted Cruz i delstaten Missouri in i det sista. Trots förlusten lovar Cruz sina anhängare att fortsätta kampanjen. Han poängterade decentralisering och att minska Washingtons makt.

– Vi kommer att ta bort den federala stöveln från ryggarna på landets företag, säger han.

Han lovade också att stå på Israels sida, rusta militären och att riva sönder kärnvapenavtalet med Iran under hans ”första dag på ämbetet”.

– Om vi står tillsammans kan vi ha en gryning i USA, säger Cruz.

LÄS OCKSÅ:

Knapp seger för Sanders i Michigan

Viktig seger för Sanders i Maine

Trump rasar på miljardärslista

Clinton och Trump vann supertisdag