Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En rysk soldat håller vakt medan humanitär hjälp delas ut i byn Ghunaymiyah, 15 kilometer från Turkiets gräns. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

En rysk soldat håller vakt medan humanitär hjälp delas ut i byn Ghunaymiyah, 15 kilometer från Turkiets gräns. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Ryska stridsplan har börjat lämna flygbasen i Latakia, efter beskedet att militärinsatsen i Syrien ska trappas ned. Beslutet kan öka pressen på den syriska regimen i fredssamtalen, men möts med viss skepsis av utrikesminister Margot Wallström.

”Den första gruppen ryska flygplan har flugit iväg från Hmeimim-basen mot sina permanenta baser i ryska federationen”, uppger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande. Strax därefter visade rysk tv upp bilder på stridsplan som lämnade flygbasen i Latakia.

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att beskedet om det ryska tillbakadragandet utgör ”en viktig utveckling” och han hoppas att det ”får en positiv påverkan på framstegen i förhandlingarna i Genève”. Även amerikanska och europeiska företrädare är försiktigt positiva till det överraskande beskedet om tillbakadragandet, som tros kunna öka pressen på Syriens president Bashar al-Assad i de pågående fredssamtalen i Genève.

– Det återstår att se vad de gör i realiteten, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Man kan notera det här tillkännagivandet, men det är ju så att det gäller att förflytta sig från ord till handling och då får vi också hoppas att han övertalar Assad-regimen att faktiskt bidra konstruktivt till förhandlingarna, säger Wallström på väg in till dagens EU-ministermöte i Bryssel.

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin har pratat om Rysslands tillbakadragande över telefon.

”De diskuterade president Putins tillkännagivande om ett partiellt tillbakadragande av de ryska styrkorna från Syrien och nästa steg som ska vidtas för att helt få ett slut på kriget i landet”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Ryssland ska inleda reträtten av ”huvudparten” av landets styrkor från Syrien under dagen, sade Putin efter att ha pratat med den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Landets flottbas i Tartus och flygbasen Hmeimim i Latakia ska dock fortsätta att fungera som tidigare.

– Vår uppgift, som vi uppdrog till vår försvarsminister och våra militära styrkor, har genomförts. Därför beordrar jag vår försvarsminister att från och med i morgon (tisdag) börja dra tillbaka våra styrkor från Syrien, sade Putin i ett tv-sänt framträdande tillsammans med försvarsminister Sergej Shoigu i måndags kväll.

Det är inte känt hur stor den ryska militärinsatsen är, men USA uppskattar antalet ryska militärer i Syrien till 3 000—6 000 man. Ryssland hävdar att insatsen riktat sig mot IS och andra grupper som man kallar ”terrorister”, men har anklagats för att framförallt bomba syriska oppositionsstyrkor.

Enligt den ryske försvarsministern har insatsen hjälpt den syriska regimen att återta kontrollen av över ett territorium på över 10 000 kvadratkilometer, samt förstört över 200 anläggningar för produktion och transport av olja, uppger BBC.

TT

Fakta: Insatser i Syrien

Inbördeskriget i Syrien har under fem år skördat över 270 000 människoliv.

De FN-ledda fredssamtalen startade under toppdiplomaten Staffan de Misturas ledning i januari. Den 27 februari nåddes ett avtal om vapenstillestånd, som dock inte omfattar jihadiströrelserna Islamiska staten (IS) och al-Nusra-fronten.

I september 2014 startade en USA-ledd allians bombkampanjer mot IS i Syrien till stöd för den syriska oppositionen.

Ryssland inledde i september 2015 flygbombningar till stöd för den försvagade syriska armén, som därmed åter kunde gå till offensiv.