Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Migranter tar sig över gränsfloden. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Migranter tar sig över gränsfloden. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

Hundratals migranter lyckades på måndagen korsa Greklands gräns till Makedonien, efter en samordnad aktion som asylrättsaktivister kallat Hoppets marsch (”March of Hope”). Ett 30-tal journalister greps av makedonsk polis. Enligt tyska medier ska en del av migranterna ha burit på flygblad med en detaljerad karta, som undertecknats ”Kommando Norbert Blüm”.

På måndagen vandrade omkring tusen migranter som i ett lämmeltåg på landsvägarna runt Idomeni i norra Grekland. De gick mot ett gränsavsnitt som makedonska myndigheter ännu inte hunnit spärra av. Många gjorde desperata försök att vada genom gränsfloden Suva Reka – och åtskilliga lyckades också ta sig över.

Organisationen Fotomovimientos volontärer skriver på Twitter att kvinnor, barn och sjukliga personer fanns bland migranterna.

Tidigare under måndagen kom rapporter om att två män och en kvinna — troligen migranter — hittats drunknade i Suva Reka, på gränsen mellan Grekland och Makedonien.

– Det ser ut som att de drunknade när de försökte ta sig in i Makedonien illegalt, sade en talesperson för regeringen då.

Det strida och kalla vattnet avskräckte dock inte de hundratals migranter som vandrade mot gränsen på måndagen. På bilder och videosnuttar som spridits på sociala medier syns människor som tar sig genom vattnet och över gränsen. Ett 30-tal journalister och omkring 40 aktivister som befann sig på platsen greps av makedonsk polis och tvingades betala böter. Flera av dem hölls i förvar i mer än sex timmar.

Över 12 000 människor, bland dem tusentals barn, sitter fast vid den grekiska gränsstaden Idomeni sedan Makedonien stängt gränsen. Även Kroatien, Serbien och Slovenien har stängt sina gränser för migranterna med den uttryckliga avsikten att stoppa strömmen av flyktingar längs den så kallade Balkan-rutten. Flera EU-länder, bland dem Österrike och Ungern, stöder åtgärden.

Desperationen i Idomeni växer för varje dag. Många sover i enkla tält som inte håller tätt för regnet. Barn leker i lervälling, det är ont om rent vatten och hjälporganisationer fruktar att epidemier ska bryta ut. Grekiska myndigheter har försökt evakuera lägret, men många flyktingar vägrar lämna platsen, då de ännu hoppas kunna ta sig vidare. Även bland de volontärer som finns på plats är frustrationen stor över det de upplever som EU:s beslut att hindra flyktingar att nå länder som Tyskland, där de skulle kunna få asyl.

På flygblad som en del migranter uppges ha burit på när de korsade gränsen på måndagen fanns en karta och tydlig vägbeskrivning till floden Suva Reka. Det rapporterar flera tyska medier.

Flygbladet ska ha undertecknats ”Kommando Norbert Blüm” – efter Tysklands förre arbetsmarknadsministern Norbert Blüm. Denne tungviktare i Angela Merkels CDU-parti besökte nyligen Idomeni och uttryckte bestörtning över situationen i lägret. Han kallade de omständigheter som flyktingarna lever under som ”en attack mot mänskligheten” och ”en skam för civilisationen”. Vilka som tillverkat flygbladet är okänt.

En del av de flyktingar som lyckades ta sig över gränsen uppges senare ha omringats och gripits av makedonsk militär. Gripandena ska ha gått våldsamt till, enligt aktivister på plats. I klippet nedan talas bland annat om en äldre man som brutit ett ben.

De exakta omständigheterna kring de mer eller mindre summariska deporteringar som följde är ännu oklara. Men att döma av bilder som aktivister och journalister tagit deltog tungt beväpnade soldater i operationen mot dessa civila migranter.


Läs mer: ”This is post-fascism”

Läs mer: Tårgas mot flyktingar när Europa stänger dörren


Följ oss! Arbetet Global finns också på Facebook och Twitter.