Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

fuf-priset

Christer Wälivaara på Byggnads, Per-Olof Sjöö, GS-facket, och Johan Lindholm på Byggnads tilldelades 2015 års FUF-pris. Foto: Lina Karlsson

 

En kampanj för att uppmärksammar alla gästarbetare som dör och skadas på VM- och OS-byggen runt om i världen fick det årliga FUF-priset.

En ekonom och tre fackliga fick dela på FUF-priset 2015 som delades ut på kvällen den 14 mars.

– Vi har fått delar av idrottsrörelsen att förstå att de har ett ansvar för att mänskliga rättigheter efterlevs, säger Christer Wälivaara på Byggnads som tog emot priset tillsammans med sin fackliga kolleger Per-Olof Sjöö på GS-facket och Johan Lindholm, Byggnads.

Sedan 1986 har Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) prisat de som gjort ”goda insatser inom internationellt utvecklings och biståndsarbete”.

Det är en uppsättning fackliga kampanjer – bland annat Red card for Fifa – som nu prisas.

I Qatar har hittills 1700 arbetare dött i samband med att landet bygger inför fotbolls-VM 2022. I Ryssland dog ett 70-tal gästarbetare inför OS-byggena i Sotji och det finns flera exempel på idrottsevenemang där migrantarbetare farit illa.

Det är deras situation som facket uppmärksammat.

– Vår kampanj har bidragit till att Fifa och Internationella olympiska kommittén (IOK) har ändrat i sina stadgar, säger Christer Wälivaara.

I motiveringen till FUF-priset står det att de lyckats nå nya målgrupper.

Christer Wälivaara säger att de medvetet jobbat brett. De traditionella facken har sökt samarbete med konsumentorganisationer, människorättsorganisationer och Afrikagruppen, Latinamerikagruppen och liknande.

– Det har gjort att vi lyckats nå idrottsföreningar och även föräldrar till de barn som sportar. Alla kan bidra till en bättre värld. Fotbollslag kan köpa rättvisemärkta bollar till exempel, säger han.

Rådet han ger till andra fackliga organisationer som vill påverka är att utgå ifrån en redan existerande globala kampanj och anpassa den till svenska förhållanden.

– Exploateringen av migrantarbetare ser likadan ut över hela världen. Jobbmäklare som tar betalat för att förmedla jobb finns överallt. De rekryterar arbetare till VM-byggena i Qatar men också till bärskogarna i Sverige.

De tre fackliga fick dela 2015 års FUF-pris med ekonomen Stefan de Vylder som prisades för sin mångåriga forskning och engagemang i utvecklingsfrågor.

Stefan de Vylder har framförallt skrivit mycket om den ekonomiska utvecklingen i Latinamerika.

 

Läs också: Svidande kritik mot Qatar i ny ILO-rapport

Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF)

* Föreningen bildades 1971 för att ”främja information och utbyte av idéer angående utvecklingsproblem i u-länder samt utvecklingssamarbete mellan rika och fattiga länder”. De arrangerar seminarier och driver sajten Biståndsdebatten.se.

* FUF finansierar främst av Sidas informationsanslag.

* Föreningen har 700 medlemmar.

* Sedan 1986 delar FUF ut ett årligt pris till personer eller organisationer som gjort särskilt goda insatser inom internationellt utvecklings och biståndsarbete.

Källa: Föreningen för utvecklingsfrågor