Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Foto: AP Photo/Richard Voge.

Foto: AP Photo/Richard Voge.

En ny lag ska ge anställda i Frankrike rätt att stänga av mejl och telefon när de har lämnat jobbet. ”Rätten att logga ut”, som förslaget kallas, ingår i en större översyn av arbetsmarknadslagstiftningen i landet, skriver Lag och avtal.

Den franska regeringen arbetar just med ett stort lagpaket som ska omvandla den hårt reglerade arbetsmarknaden i landet. Det är långt ifrån en smärtfri process: i förra veckan mobiliserade Frankrikes största fackförening CGT tusentals medlemmar mot flera av förslagen, som beskrivits som ”ett historiskt angrepp på arbetares rättigheter”.

”Rätten att logga ut” hör dock inte till de förslag som facket är mobiliserar mot. Om lagen klubbas igenom av parlamentet kan den träda i kraft 2017.

I Sverige är rätten att vara otillgänglig utanför arbetstid reglerad med lagar och kollektivavtal om arbetstider och dygnsvila. Men kraven på flexibilitet blir allt större – vilket leder till press att vara ständigt tillgänglig.

– Vi ser fördelar med flexibiliteten, men folk blir och riskerar att bli utbrända så något måste göras, säger Lise Donovan, chefsjurist på TCO, till Lag och Avtal.

LÄS MER: Strejk och skolockupationer mot ”El Khomri-lagen” i Frankrike