STOCKHOLM 2015-03-18 Handslag mellan tv kvinnor Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Foto: Anders Wiklund/TT

Förhandlingarna är klara för den personal som förlorar jobben när Seco Tools i Ludvika flyttar verksamheten utomlands om något år. – Beslutet att flytta utomlands är dåligt, men vi är relativt nöjda med förhandlingen, säger den lokale Metallordföranden Tony Andersson.

I januari kom beskedet. Tillverkningen av gängskär och specialskär i hårdmetall för metallbearbetning i industrin ska flytta till Pune i Indien. Ett 80-tal anställda förlorar jobbet när företaget fullföljer sin strategi att flytta arbetsintensiv produktion till länder med lägre personalkostnader.

För personalen har olika lösningar tagits fram i förhandlingar med IF Metall och Unionen.
– Det handlar om avgångsvederlag, pensioneringar och lite produktionsbonus. Vi får extra betalt för att se till så att skären kommer fram, säger den lokale Metallordföranden Tony Andersson, till Dalarnas Tidning.

Av 74 uppsagda metallare har några reda fått arbete. På orten finns också sex tjänstemän. Arbetsförmedlingen bedömer att de har goda chanser att få nya arbeten. Yrkesutbildade verkstadsarbetare är efterfrågade. Övervägande delen är NC-operatörer.

– Det är ju kompetent och välutbildad personal, så det borde finnas goda möjligheter. Jag tror att vi räknade ut att de anställda varit här i 17,5 år i snitt, säger Tony Andersson till Dalarnas Tidning.

Facket hoppas också att några ska få arbete på Seco Tools huvudanläggning i Fagersta.