Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Det politiska landskapet i Tyskland har fått ett nytt utseende. Det främlingsfientliga populistpartiet Alternativ för Tyskland kom från ingenstans och chockade de regerande partierna. I östra förbundslandet Sachsen-Anhalt fick partiet nästan en fjärdedel av rösterna.

På ”supersöndagen” gick de tre tyska delstaterna Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz till val.

I drygt ett halvår har flyktingkrisen kommit att genomsyra den politiska diskussionen. Några sekunder efter klockan sex, när vallokalerna stängt, upptäckte de två styrande partierna CDU med förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraterna med ledaren, vice förbundskansler Sigmar Gabriel att maktbalansen förändrats, helt och hållet.

En mardröm för Merkel, basunerade tabloidtidningen Bildt ut, medan Frankfurter Allgemeine konstaterade att valet var en katastrof för Socialdemokraterna.

Partiet Alternativ för Tyskland (AFD), uppfattat som ett irriterande och olustigt ytterlighetsparti för ett år sedan, var den stora segraren.

De första strålkastarna i intervjuer riktades mot Frauke Petry, partiledare i AFD och en populistledare som inledde sin politiska karriär för några år sedan. Med bister blick och bitska kommentarer reagerade hon mot den politiska makten i Berlin och det som pekas ut som ”etablissemanget.

– Vi måste bli hörda, vi är en demokratisk röst, sade Petry några minuter efter det preliminäravalresultatet presenterats. Hennes kommentar följer på ett jubel i AFD:s högkvarter i förbundslandet Sachsen-Anhalts huvudstad Magdeburg. Partiet har gått från noll procent till upp emot 23 procent i den forna östtyska delstaten.

Det var mer, betydligt mer än vad opinionsmätningarna visat.

I enkäter är AFD:s väljare missnöjda med två frågor. Drygt 90 procent av partiets väljare är mycket oroade för muslimskt inflytande. Nästan lika många är ilskna över kriminaliteten.

Dessutom har valdeltagandet ökat ordentligt i delstatsvalen — i Sachsen-Anhalt från drygt hälften till 60 procent. De flesta av de nya väljarna har röstat på populistpartiet.

I Baden-Württemberg gick Merkels parti ned med 12 procentenheter enligt de första prognoserna. Socialdemokraterna SPD tappade tio. Och AFD, som tidigare inte funnits på allvar i förbundslandet, fick nästan 14 procent.

I Rheinland-Pfalz, där få trodde att AFD skulle ha någon framgång, rusade partiet till knappt 11 procent.

Merkel visade sig inte direkt efter det att resultaten stod klara, men Socialdemokraternas Ralf Stegner angrep AFD:s inriktning.

– Det här får inga personliga konsekvenser för oss.

Medan makten i Berlin skakar gläds AFD-ledaren Petry åt resultaten, men ser det bara som ett första steg.

– Vi siktar på parlamentet Bundestag. Vi har kompetensen. Vi är ett borgerligt parti som ska arbeta i opposition, säger hon.

Grim Berglund/TT

Fakta: Alternativet för Tyskland

Alternative für Deutschland (AFD) bildades 6 februari 2013.

Partiet är skeptiskt till EU, samt fientligt mot migrationen till Tyskland.

Partiet formades av Alexander Gauland som var politiker i delstaten Hesse, ekonomen Bernd Lucke och redaktören Konrad Adam hösten 2012, då som en rörelse mot den tyska politiken kring eurozonens ekonomiska kris.

Efter fräna interna strider valdes Frauke Petry som talesperson för partiet i juni 2015. Partiet drev mot en högerpopulistisk politik.

Petry, född 1975, är entreprenör, växte upp i Östtyskland innan hon flyttade till Västtyskland som 14-åring.

Partiet förnekar att det hyser sympatisörer för nynazistiska strömningar i Tyskland.

Källor: Der Spiegel, Die Welt. ARD.