Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Tusentals kolgruvearbetare i staden Shuangyashan i norra Kina strejkar i protest mot obetalda löner och oro för massuppsägningar.

– Jag går på knäna, min familj har ingen mat. Hur ska vi kunna överleva? säger en äldre kvinna i ett demonstrationståg enligt videobilder som nyhetsbyrån AFP sett.

Landets statsägda bolag planerar att göra sig av med 1,8 miljoner arbetare i stål- och kolindustrin, som dras med stor överkapacitet. Men myndigheterna har hittills varit försiktiga med att genomföra effektiviseringar, eftersom de fruktar att uppsägningarna ska leda till social oro.

Kolindustrin har drabbats hårt av Kinas inbromsande tillväxt, samtidigt som myndigheterna försöker minska landets utsläpp. Under 2015 föll efterfrågan på det förorenade fossila bränslet med nästan fyra procent.

TT